Immofinanz a încheiat 2020 cu o pierdere de 166 milioane de euro. Chiriile din România au scăzut ușor

Investitorul imobiliar Immofinanz a înregistrat o pierdere netă de 166 de milioane de euro în 2020, după ce în 2019 înregistra un profit de 352 milioane de euro. Pierderea a fost generată de scăderile în evaluarea activelor din România și Polonia.
Andrada Ghira - joi, 22 apr. 2021, 12:01
Immofinanz a încheiat 2020 cu o pierdere de 166 milioane de euro. Chiriile din România au scăzut ușor

Investitorul austriac a anunțat o pierdere netă de 166 de milioane de euro pentru 2020 și o creștere ușoară, de 3,1%, a veniturilor din chirii, la 288,6 milioane de euro. Compania dispune de lichidități de 1,2 miliarde de euro, cu tot cu o linie de credit.

„Pandemia și sprijinul pentru chiriașii noștri, plus efectele negative din evaluare legate de criză sunt, fără îndoială, reflectate în rezultatul grupului nostru, dar rata de ocupare a rămas neschimbată la 96%  și FFO 1, ca indicator pentru puterea câștigului operațional a crescut ușor. La sfârșitul anului, aveam peste un miliard de euro în lichidități. Aceasta este o bază foarte puternică pentru a gestiona criza în curs de desfășurare, dar și faza de recuperare și creștere post-criză. În acest sens, am închis cu succes exercițiul financiar 2020 dintr-o poziție de forță ”, a comentat Ronny Pecik, CEO Immofinanz cu privire la performanța companiei.

O pierdere din reevaluare de 71 de milioane de euro s-a înregistrat pentru proprietățile de retail, iar 89,1 milioane de euro pentru cele de birouri.

Scăderea pe segmentul de retail a fost înregistrată de centrele comerciale VIVO! din România și Polonia, în timp ce efectele negative din evaluarea clădirilor de birouri a rezultat dintr-o ușoră creștere a yield-urilor din aceste două țări, se mai arată în raportul financiar al companiei. Aceste efecte negative au fost contrabalansate de rezultatele pozitive ale evaluării clădirilor de birouri din Germania.

Portofoliu de aproape 5 miliarde de euro

La sfârșitul lui decembrie 2020, Immofinanz avea 209 proprietăți cu o valoare combinată de 4,97 miliarde de euro, în Austria, Germania, Polonia, Ceha, Slovacia, Ungaria și România. Investițiile dezvoltatorului reprezintă 4,42 miliarde de euro, cu două milioane de mp care generează venituri stabile din chirii.

Immofinanz mai are în dezvotlare proiecte de aproape 360 de milioane de euro. 

Dezvoltatorul a vândut în 2020 proprietăți în valoarea de 109,7 milioane de euro, iar aceste tranzacții au inclus și o clădire de birouri din Polonia, dar și un terenuri din România și Ungaria.

Chirii în ușoară scădere în România

Immofinanz are în România 13 proprietăți, evaluate la 611,7 milioane de euro și care au generat anul trecut chirii de 50 de milioane de euro, în ușoară scădere față de cele 52 de milioane de euro generate în 2019, mai arată raportul financiar al companiei.

Compania mai are pe plan local dezvoltări în valoare de 38,5 milioane de euro și proiecte în plan de aproape 100 de milioane de euro.

Lucrările de modernizare la clădirile Iride 18 și 19 din cadrul proiectului Iride Business Park au fost finalizate anul trecut. Acestea vor aduce pe piață 28.000 de mp. Una dintre clădiri a fost deja închiriată de operatorul de servicii medicale Provita pentru o perioadă de 25 ani.

CITEȘTE ȘI Medicul Ovidiu Palea, fondatorul grupului Provita, investeşte 12 milioane de euro într-un spital în Capitală. Unitatea medicală va funcţiona într-o fostă clădire de birouri

Dezvoltatorul are în plan proeicte în valoare de 191,8 milioane de euro, iar România reprezintă un punct principal pentru acestea, cu 99 de milioane de euro din total. „Immofinanz intenționează să reducă în continuare din rezerva de terenuri pe care o are în România, prin vânzări, ca parte a strategiei corporate”, se arată în raportul companiei.

CITEȘTEȘ ȘI Immofinanz a cumpărat fostul sediu al BCR, clădirea Bucharest Financial Plaza de pe Calea Victoriei, pentru 36 de milioane de euro

CITEȘTE ȘI Immofinanz mărește miza pentru achiziția S Immo și oferă cu 23% mai mult

Te-ar mai putea interesa și
Arafat îndeamnă clienţii să anunţe autorităţile, dacă oamenii nu sunt verificaţi în restaurante, la petreceri: Nu e pâră, e normal
Arafat îndeamnă clienţii să anunţe autorităţile, dacă oamenii nu sunt verificaţi în restaurante, la petreceri: ...
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că un participant la o petrecere dintr-un restaurant poate anunţa autorităţile, dacă observă că oamenii sunt lăsaţi să intre în unitatea......
Iohannis, după un test drive cu noul model Duster: O maşină modernă şi se conduce foarte bine
Iohannis, după un test drive cu noul model Duster: O maşină modernă şi se conduce foarte bine
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, sâmbătă, un test-drive cu noul model Dacia Duster, apreciind că aceasta e o maşină ...
Azerbaijanul a trimis cinci miliarde de metri cubi de gaze Europei acest an. În România n-a ajuns nicio moleculă, de ce
Azerbaijanul a trimis cinci miliarde de metri cubi de gaze Europei acest an. În România n-a ajuns nicio moleculă, de ce
Consorțiul care implementează proiectul de transport al gazelor Trans Adriatic Pipeline (TAP) a anunțat recent că a transportat ...
Ce se întâmplă cu smartphone-urile vechi și de ce? Diferenţe între iPhone şi Android
Ce se întâmplă cu smartphone-urile vechi și de ce? Diferenţe între iPhone şi Android
Un procent mai mare de iPhone-uri sunt vândute sau schimbate în comparație cu telefoanele Android de la Google, relevă ...