Impactul boicotului UE împotriva Ucrainei

Ucraina se găseşte din ce în ce mai izolată pe plan european după ce diferite personalităţi şi-au anulat participarea la Campionatul European de Fotbal, organizat de Kiev şi Varşovia în vara acestui an. Acesta este de fapt un gest de solidaritate cu Iulia Timoşenko, aflată mai departe în greva foamei.
Economica.net - joi, 03 mai 2012, 19:34
Impactul boicotului UE împotriva Ucrainei

Nu există un impact major ci doar unul limitat şi previzibil. Se întoarce practic spatele unor speranţe pe care Kiev-ul şi le pusese în relaţia cu UE. Iar Ucraina nu pare să tremure în faţa acestei ameninţări.

De altfel, campionatele de fotbal nu sint singurele boicotate de europeni. O reuniune a ţărilor din Europa Centrală prevăzută pentru jumătatea lunii mai la Yalta va fi boicotată de mai multe ţări, printre care Estonia, Austria, Italia şi Cehia , Slovenia şi Germania, scrie RFI Romania.

Dar Ucraina aspiră totuşi, pentru moment, la un statut de partener privilegiat al europenilor prin punerea în practica a acordului sporit între cele două părţi. Negociat în ultimii ani şi agreat la Varşovia în septembrie 2011, acest acord ar fi trebuit să devină deja o realitate.

Partea comercială a acordului a fost parafată pe 30 martie, aceasta înseamnă doar că cele două părţi sint de acord cu elementele textului şi nu înseamnă că el va intra în vigoare. Ucraina poate fi deci ţinută încă departe de astfel de relatii aprofundate cu UE atâta vreme cât Iulia Timosenko rămâne încarcerata.

Există deci ingrijorarile legate de violentele a caror victima se pare ca este doamna Timosenko in inchisoare. Starea sanatatii ei ar putea fi deteriorata iar la Bruxelles si in capitalele europene aceste vesti aduc multa tristete pentru ca pâna nu demult Iulia Timosenko a fost partenerul de dialog al europenilor, un polician considerat proeuropean şi progresist.

Voci din UE cer explicaţii guvernului de la Kiev privind această stare de fapt şi cer ca doamnei Tymoshenko să-i fie acordată asistenţa medicală necesară.

Acţiuni pur simbolice

Aceste acţiuni europene rămân totusi pur simbolice şi nu riscă sa amelioreze starea sanatatii doamnei Timosenko si nici sa-i faciliteze iesirea din inchisoare.

Competitia sportiva ca atare nu va avea probabil de suferit, meciurile de fotbal se vor derula asa cum s-a prevazut. Chiar si meciul amical intre Austria si Ucraina de pregatire a campionatelor se va derula fara probleme se pare, doar ca ministrul austriac al sportului nu se va afla in cele din urma printre spectatori.

Per total, investitiile facute deci de Ucraina pentru pregatirea campionatelor nu vor fi probabil periclitate.

Iar tara co-organizatoare a campionatelor de fotbal, Polonia, nu ar avea de ce sa resimta in mod normal efectele boicotului politic impotriva Ucrainei, doar ca ea este incoltita politic vorbind.

Varşovia este antrenată deja in acest proiect sportiv cu Kiev si nu poate deci boicota evenimentul si nici nu se poate exprima politic cum o fac celelalte state ale UE. Chiar daca ar vrea s-o faca, ceea ce nu este sigur avînd in vedere relatiile tradiotinale polono-ucrainiene, n-o poate face pentru moment.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele reluării exporturilor de cereale din Ucraina. Ce se va întâmpla cu prețurile și cota de piață a României pe piețele terțe
Efectele reluării exporturilor de cereale din Ucraina. Ce se va întâmpla cu prețurile și cota de piață a României ...
Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina ar trebui să contribuie la relaxarea prețurilor de pe piață la nivelurile de dinainte de COVID-19 din 2020, a explicat pentru Economica.net Alinda......
Un cunoscut hotel din centrul Capitalei se vinde mai ieftin decât o zi plină cu RCA. Clădirea și terenul aparțin City Insurance, fost lider în asigurări
Un cunoscut hotel din centrul Capitalei se vinde mai ieftin decât o zi plină cu RCA. Clădirea și terenul aparțin City ...
Hotelul El Greco, clădire istorică situată în plin centrul Capitalei și înconjurată de o grădină vastă, se vinde. ...
„Ne aşteptăm ca până la finalul anului nivelul ROBOR să fie în jur de 7% şi dobânda BNR la 6%” – Adrian Codirlaşu, CFA
„Ne aşteptăm ca până la finalul anului nivelul ROBOR să fie în jur de 7% şi dobânda BNR la 6%” – ...
După ultima şedinţă de politică monetară a BNR, optimismul analiştilor economici pare să revină. "Vedem o dobândă ...
Ziarul de opoziție rus Novaia Gazeta a fost amendat cu 350.000 de ruble pentru abuz de libertate a presei
Ziarul de opoziție rus Novaia Gazeta a fost amendat cu 350.000 de ruble pentru abuz de libertate a presei
Publicaţia independentă Novaia Gazeta din Rusia a anunţat miercuri că a fost amendată cu 350.000 de ruble (circa 5.700 ...