Impactul economic al uraganului Sandy va depăşi 20 de miliarde de dolari

Impactul economic al uraganului Sandy va depăşi 20 de miliarde de dolari după ce furtuna a lovit coasta de Est a Statelor Unite cauzând pagube clădirilor şi inundând tunelurile de metrou din New York, cel mai populat oraş american, scrie Bloomberg.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 12:19
Impactul economic al uraganului Sandy va depăşi 20 de miliarde de dolari

Totalul de peste 20 de miliarde de dolari include pierderi asigurate de circa 7-8 miliarde de dolari, a declarat Charles Watson, director pentru cercetare şi dezvoltare la Kinetic Analysis Corp, companie de analiză a riscurilor. O mare parte din nota de plată rămasă va fi preluată de oraşe şi state pentru reparaţiile necesare infrastructurii, a spus el.

„Cred că (impactul, n.r.) în sectorul public este disproporţionat de mare”, a spus Watson. Amploarea pagubelor nu va fi cunoscută până când nu se retrag apele şi angajaţii pot inspecta tunelurile de metrou şi infrastructura de utilităţi.

Companiile aeriene au blocat la sol 12.500 de zboruri, în timp ce bursele sunt închise marţi a doua zi consecutiv din cauza condiţiilor meteo pentru prima dată începând din 1888.

Valurile uriaşe şi ploile puternice au inundat instalaţii electrice şi au închis sectorul financiar din New York. Compania de utilităţi din New York, Consolidated Edison, a oprit alimentarea cu curent electric pentru mai multe zone din Manhattan, inclusiv Wall Street, şi Brooklyn, din cauza efectelor uraganului.

Înainte să atingă uscatul, uraganul a cauzat întreruperea curentului electric pentru 2,1 milioane de locuinţe şi afaceri, potrivit unor rapoarte ale companiilor de utilităţi. Întreruperile în alimentarea cu electricitate ar putea afecta timp de 10 zile până la 10 milioane de persoane în regiunea în care acţionează uraganul.

Pierderile mari pentru infrastructura publică vor fi similare, într-o bună măsură, cu cele ale uraganului Katrina, care a inundat New Orleans în 2005, a spus Watson. Katrina a fost dezastrul natural cu cele mai mari costuri din SUA, pagubele fiind de 41 de miliarde de dolari doar pentru proprietăţi asigurate, potrivit Insurance Information Institute.

Anterior, compania Eqecat, specializată în modele de risc pentru situaţii de dezastru, a estimat pagube de până la 20 de miliarde de dolari din cauza uraganului, din care 5-10 miliarde de dolari asigurate.

Întrucât uraganul va continua să afecteze noi regiuni din SUA în următoarele zile, economiştii au estimări diferite în privinţa posibilielor pagube.

Uraganul ar putea reduce, în final, cu 0,1-0,2 puncte procentuale PIB al SUA în trimestrul al patrulea, întrucât scad cheltuielile pentru servicii precum restaurantele, afirmă Mark Vitner, analist la Wells Fargo Securities. Economia SUA, cu un PIB anual de 13.600 de miliarde de dolari, a avansat cu 2% în trimestrul al treilea.

Inundaţiile au forţat închiderea aeroportului John F. Kennedy din New York. Celelelate două aeroporturi importante din regiune, Newark Liberty International şi LaGuardia, sunt de asemenea închise.

Uraganul a blocat la sol circa 15% din zborurile din SUA începând din 27 octombrie până luni seara, arată date ale firmei de cercetare FlightStats.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează......
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...