Imperiul IKEA în România creşte: Primele birouri au fost finalizate, iar compania caută alte terenuri în Bucureşti

Primele clădiri de birouri construite de Vastint în România, care are acelaşi proprietar cu retailerul IKEA, au fost finalizate, iar cel mai mare chiriaş, Kruk, se va muta în clădire începând cu luna decembrie a acestui an. Compania mai are în construcţie un proiect de birouri în zona Orhideea şi caută în permanenţă noi terenuri pentru viitoare proiecte imobiliare. În ceea ce privește planurile pentru mega-terenul din Străulești, pretabil pentru 10.000 de locuințe, se lucrează la obținerea PUZ-ului.
Andrada Ghira - sâm, 28 oct. 2017, 09:05
Imperiul IKEA în România creşte: Primele birouri au fost finalizate, iar compania caută alte terenuri în Bucureşti

Primele două clădiri de birouri dezvoltate de Vastint în România, cu o suprafaţă totală de 32.000 de mp, au fost inaugurate şi sunt deja închiriate în proporţie de 70%. Construit pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, primul proiect imobiliar al proprietarului IKEA, Ingvar Kamprad, în România, presupune construcţia unei suprafeţe totale de birouri de 100.000 de mp. 

Antoniu Panait, directorul companiei, spune că există o cerere foarte mare pentru spaţii de birouri şi că până în vara anului viitor clădirea va fi ajunge la un grad de ocupare de 100%. În vara acestui an a fost demarată construcţia celei de-a treia clădiri, cu o suprafaţă de 20.000 de mp şi care va fi livrată în a doua jumătate a anului viitor. 

Proiectul Timpuri Noi Square presupune şi construcţia a cinci blocuri de apartamente, cu circa 400-500 de apartamente. 

„Nu ne grăbim cu rezidenţialul, ci vrem să creştem organic, cu partea de birouri. Să creăm o comunitate şi angajaţii să nu mai migreze în cartierele-dormitor. Avem cerere mare şi pentru apartamente. Am făcut un studiu şi circa 80% dintre angajaţi locuiesc în această parte a Bucureştiului„, a declarat Antoniu Panait, directorul general al Vastint România la evenimentul de inaugurare a primelor două clădiri. 

Chiria cerută pentru spațiile din clădirile de la Timpuri Noi este de 16 euro/mp, însă aceasta poate fi negociată în funcţie de chiriaş şi suprafaţa pe care o caută. Cele mai noi contracte au fost semnate cu retailerul Sephora şi Go Pro.

Vastint caută terenuri în Bucureşti

Vastint nu s-a grăbit în achiziţia de terenuri. Terenul fostei fabrici Timpuri Noi a fost cumpărat în 2010, iar un an mai târziu a cumpărat şi terenul Baduc, din zona Orhideea, acolo unde anul viitor va livra o altă clădire de birouri, cu o suprafaţă închiraibilă de 43.000 de mp.

Iar ultima tranzacţie a fost parafată anul trecut, atunci când dezvoltatorul a cumpărat 48 de ha în zona Străuleşti, teren pentru care se lucrează la obţinerea planului urbanistic zonal. În vara acestui an, Vastint a obţinut certificatul de urbanism pentru terenul din nordul Bucureştiului.

„Căutăm permanent alte terenuri şi pentru moment ne uităm la Bucureşti. Analizăm toate oportunităţile, iar intenţia noastră este să investim chiar şi mai mult”, mai spune Panait. Iar terenurile la care se uită sunt cele care sunt apropiate de staţii de metrou.

„Întotdeauna când alegem un loc, îl facem din punctul de vedere al proximităţii faţa de angajaţi, faţă de
centrului oraşului, să aibă tansport public foarte bun. Şi aici intervine partea cu metroul. Liniile M1 si M3
conectează toate cartierele mari de dormit. Întotdeauna de asta ţinem cont, de aici pornim.

Deocamdată nu se uită şi la oraşele din provincie, deşi în urmă cu doi ani, dezvoltatorul a înregistrat la OSIM mărcile Business Garden Cluj, Business Garden Constanţa, Business Garden Iaşi şi Business Garden Timişoara, care indică oraşele de interes pentru noi proiecte.

„Înregistrarea mărcilor respective a fost de a securiza aceste branduri, ca să nu fie discuţii pe tema asta. Sper ca România să se dezvolte aşa de puternic încât să implementăm şi acolo conceptele noastre. Aceste oraşe sunt centre universitare, şi dacă te uiţi la ce chiriaşi sunt acolo, ce firme şi ce producători internaţionali au intrat, automat aceştia vor avea nevoie de birouri în timp”, adaugă oficialul Vastint România.

Întrebat dacă ar putea construi şi apartamente în provincie, Panait spune că nu exclude şi această variantă.

Nu vindem!

Vastint este unul dintre puţinii dezvoltatori de pe piaţa imobiliară care nu are nevoie de banii băncilor pentru a construi. Întrebat dacă din strategia Vastint face parte şi vânzarea activelor, Antoniu Panait spune că investiţiile se fac pe termen foarte lung.

„Până la noi dispoziţii, nu vindem. Deocamdată, strategia noastră pe termen lung este să păstram clădirile de birouri în portofoliu pentru grupul Vastint, care are fonduri proprii şi investeşte în dezvoltare imobiliară”, adaugă Panait.

Braţul imobiliar al IKEA, Vastint, a făcut parte din grupul Inter IKEA, însă din 2016, structura organizaţională s-a schimbat. Astăzi, Vastint este deţinută de Interogo Holding, iar businessul IKEA este deţinut de Inter IKEA Holding. Ambele grupuri sunt deţinute de Interogo Foundation, despre care miliardarul Ingvar Kamprad a recunoscut presei din Suedia, încă din 2011, că este deţinută de el şi familia sa.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...