Ce alimente importăm din țări cu coronavirus? Top 10

Avalanșa de cumpărători de magazine a dat peste cap activitatea retailerilor care s-au văzut nevoiți să scoată din depozite mult mai multă marfă decât în mod obișnuit. Stocurile trebuie refăcute, ceea ce presupune în foarte multe situații importuri, pentru că, din punct de vedere alimentar, România este dependentă de restul lumii. ECONOMICA.NET a analizat pe ce categorii de produse ar putea apărea dificultăți de aprovizionare, urmare a situației dificile în care se află Italia, Franța, Germania și Spania din cauza coronavirus. Autoritățile și retailerii spun că nu  există probleme.
Alina Stanciu - joi, 12 mart. 2020, 19:23
Ce alimente importăm din țări cu coronavirus? Top 10

Din punct de vedere alimentar, România este dependentă de importurile la produsele de bază precum unele tipuri de carne (porc), lactate (branză), legume și fructe – mai ales în extrasezon. Iar mare parte din importuri vin chiar din statele unde sunt cele mai mari probleme din cauza coronavirus: Italia, Spania, Franța și Germania. Pentru a da o dimensiune, acestea au trimis anul trecut o cantitate totală de aproximativ 1,48 de milioane de tone de produse agroalimentare. Reprezintă în jur de 22,5% din cantitatea totală importată, de 6,5 milioane de tone, după cum reiese dintr-o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informațiilor trimise de către Institutul Național de Statistică.

Pe tipuri de alimente, analiza anului anterior indică faptul că am putea avea probleme de aprovizionare din cele patru state analizate cu produse de brutărie, paste, carne de porc (vin din Italia), citrice, cartofi, banane, brânză, cafea sau ciocolată. Aceasta mai ales că transportatorii au probleme cu personalul aflat în carantină sau afectat de COVID-19.

Cel mai problematic ar putea fi la carnea de porc unde România are deficit mare, urmare a pestei porcine africane, coroborat cu investițiile insuficiente în anii anteriori apariției PPA. Din cele patru state cu coronavirus analizate de ECONOMICA.NET, România a cumpărat anul trecut peste 250.000 de tone de carne de porc.

Din punct de vedere valoric, anul trecut am adus de peste granițe, din toate țările, carne de porc în valoare de 648,1 milioane de euro, fructe (473,8 milioane de euro), lapte şi produse lactate (406,6 milioane de euro) şi legume (399,3 milioane de euro).

Mai jos, am detaliat ce produse alimentare importăm din fiecare stat membru cu probleme grave generate de Covid-19.

 

Ce spun autoritățile, producătorii și retailerii

Autoritățile, dar și retailerii și producătorii anunță că nu există probleme de aprovizionare cu alimente. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, dar și lanțuri de magazine au făcut în mai multe rânduri apel la calm întrucât nu sunt probleme cu aprovizionarea.

Mesajul a fost reiterat ieri și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară care a anunțat că, în urma discuțiilor cu jucătorii din industria alimentară, comercianți și producători, au constatat că nu există probleme cu aprovizionarea.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face apel la calm către populație și informează că stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetățenilor. Conducerea ANSVSA a avut discuții în acest sens cu reprezentanţii industriei alimentare care au asigurat că există stocuri suficiente de materie primă și că producția se desfășoară în ritmul și parametrii normali. Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentară, capacitatea de producție a acestora este mai mare decât cererea actuală.”

„Discuții referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc și cu reprezentanții Marilor Rețele Comerciale, care au asigurat, la rândul lor că există stocuri suficiente de produse alimentare și că magazinele se aprovizionează în permanență. Marile magazine funcționează cu un stoc de rulaj, iar, în funcție de cererea zilnică, își ajustează stocurile și producția”, mai spune ANSVSA.

„În momentul de față, la operatorii economici din domeniul alimentar și pe platformele logistice ale marilor magazine, există cantitățile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă.”

Te-ar mai putea interesa și
Rompetrol a investit 6,5 milioane de dolari în modernizarea a două rezervoare de stocare
Rompetrol a investit 6,5 milioane de dolari în modernizarea a două rezervoare de stocare
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a finalizat modernizarea a două noi rezervoare din parcul de stocare al rafinăriei Petromidia Năvodari, informează......
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv, furnizor american de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, cu afaceri și în România, ...
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Rata anuală a inflaţiei în Germania s-a atenuat semnificativ în noiembrie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie ...
Greva CFR a fost anulată. S-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă
Greva CFR a fost anulată. S-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă
Greva CFR, anunţată de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane (FNFMCV), nu va mai avea loc, întrucât ...