Important pentru toți șoferii: Top prețuri și vânzări RCA la patru luni după limitarea tarifelor prin lege. Schimbări majore în clasamente. Cine pierde și cine câștigă?

Săptămâna aceasta s-au făcut patru luni de când Guvernul a adoptat prin HG propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a limita prețurile RCA la nivelurile maxime practicate de fiecare societate de asigurări în parte, pe fiecare segment de clienți, în data de 28 februarie 2023. Cu ajutorul datelor de vânzări ale mai multor brokeri semnificativi, Economica a urmărit evoluția prețurilor și pe cea a cotelor de piață în toată această perioadă. Au avut loc schimbări importante atât în ceea ce privește primele medii cât și din perspectiva cotelor de piață ale societăților vânzătoare.
Ion Dobreanu - joi, 17 aug. 2023, 22:11
Important pentru toți șoferii: Top prețuri și vânzări RCA la patru luni după limitarea tarifelor prin lege. Schimbări majore în clasamente. Cine pierde și cine câștigă?

La patru luni de la limitarea prețurilor RCA, „tabloul de bord” al pieței arată mult diferit față de imaginea surprinsă în prima săptămână de după adoptarea HG, relevă calculele Economica bazate pe date de vânzări ale unor intermediari semnificativi. Două societăți aveau, în săptămâna 10-16 august, o pondere la jumătate față de săptămâna 14-20 aprilie, ca procent în totalul polițelor RCA vândute. În același timp, însă, o societate și-a dublat cota de piață în total vânzări, unul dintre motive fiind probabil acela că a început să vândă substanțial asigurări pe perioade mai mici de șase luni, lucru care nu se mai întâmplase în ultima vreme.

Pe de altă parte, primele medii calculate de noi au scăzut în cazul a șase dintre cele opt societăți care vând RCA pe piața din România, ceea ce reprezintă o veste bună pentru șoferi. Chiar dacă prima medie nu reprezintă exact prețul practicat pe fiecare segment de clienți în parte, ea depinzând inclusiv de structura portofoliilor asigurătorului (mai multe camioane asigurate, de exemplu, duc automat la creșterea primei medii chiar și dacă prețurile ar scădea pe alte segmente, având în vedere că prețul unei asigurări pentru camion este mult peste cel al unui RCA pentru autombile), evoluția acestui raport este un bun indicator pentru mersul prețurilor.

Așa cum anticipa Economica, după „fuleul” din prima perioadă de după falimentul Euroins și plafonarea prețurilor, Grawe a redus turația motoarelor RCA, iar acest lucru se vede din creșterea primei medii (plus de aproape 19% în august față de aprilie) și, drept rezultat, scăderea cotei de piață (doar 13% în ultima săptămână față de 24% în prima săptămână de după limitarea prețurilor). O scădere aproape la jumătate a cotei au înregistrat și ciprioții de la HD, care luaseră de asemenea avânt. De la 14% în prima săptămână de după limitare, HD a ajuns la 7,7% cotă din vânzări, în ultima săptămână, pe fondul creșterii primei medii cu circa 40%.

De crescut a crescut mai ales Axeria Iard, care își dublează cota până la 16,6%, cu mențiunea că este și singura societate care mai vinde într-un procent notabil contracte pe o lună. Revine pe locul doi și Allianz Țiriac, a cărei cotă a urcat la 19%, de la 13%, fără a se constata modificări substanțiale de preț. Restul clasamentului îl puteți consulta mai jos.

Lucrurile arată momentan destul de bine pentru șoferi, cu societățile mici care au luat mult RCA făcând un pas în spate (ceea ce este important pentru capacitatea lor de a își onora obligațiile de plată) și cu primele medii în relativă scădere față de primele săptămâni de după falimentul Euroins.

AICI puteți vedea care era situația vânzărilor și a prețurilor în prima săptămână cu prețuri limitate prin lege, pentru a putea face comparația

AICI puteți vedea care era situația vânzărilor și a prețurilor în prima lună cu prețuri limitate prin lege, pentru a putea face comparația

Poziție top cotă de piață Societate Cotă de piață vânzări polițe august Cotă de piață vânzări polițe aprilie Prima medie august Evoluție față de prima medie aprilie
1 Groupama 30,5% 32% 800 de lei -11%
2 Allianz Țiriac 19% 13% 1.270 de lei -9%
3 Axeria Iard 16% 8% 670 de lei -4%
4 Grawe 13% 24% 830 de lei +18,5%
5 HD Insurance 7,7% 14% 850 de lei +40%
6 Asirom 7,2% 5,5% 800 de lei -25%
7 Generali 3,5% 2,5% 1.200 de lei -5%
8 Omniasig 2,7% 2% 950 de lei -5%

 

Cotele de piață ale societăților în totalul polițelor RCA vândute în săptămâna 10-16 august. Comparații cu săptămâna 14-20 aprilie, prima de după decizia de stabilirea a unui tarif maxim RCA. Calculele Economica sunt bazate pe date de vânzări ale unor intermediari de top. 

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui an şi a aplicat sancţiuni constând în amenzi şi confiscări în valoare......
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...
Jean-Pierre Vigroux a fost numit președinte independent al Consiliului de Administrație al BRD
Jean-Pierre Vigroux a fost numit președinte independent al Consiliului de Administrație al BRD
Jean-Pierre Georges Vigroux a fost ales preşedinte independent al Consiliului de Administraţie al BRD - Groupe Societe ...