Importurile de carne de pasăre din Ucraina ale UE au crescut cu 60%. Și România a cumpărat mai mult

Ucraina a devenit al treilea cel mai mare furnizor de carne de pui din Europa, după Brazilia și UK, după ce importurile au crescut cu 60% în 2022 față de anul anterior. Și în România importurile de carne din Ucraina, din toate categoriile, au crescut în valoare cu peste 14%.
Alina Stanciu - joi, 02 mart. 2023, 22:13
Importurile de carne de pasăre din Ucraina ale UE au crescut cu 60%. Și România a cumpărat mai mult

Statele membre au cumpărat anul trecut cu 60% mai multă carne de pui din Ucraina, marfa din țara vecină  beneficiind în mod clar de Regulamentul UE 2022/870 care a acordat concesii comerciale temporare în cadrul Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCTA) din 2011, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură al SUA.

Totodată, potrivit Comisiei Europene care a coroborat cifre din perioada ianuarie-noiembrie 2022,  Ucraina a aprovizionat Europa cu peste 152.100 de tone ( carcasa), o cantitate cu 63% mai mare decât în perioada similară a lui 2021. Ucraina a devenit al treilea cel mai mare furnizor de carne de pasăre pentru statele europene, față de poziția a patra cu un an în urmă. Creșteri importante ale cantităților aduse s-au înregistrat însă și în relația cu Argentina ( 46,2%).

În România, în primele 11 luni ale anului, importurile de carne și organe au valorat 2,2 milioane de euro, cu 14,2% în plus față de anul trecut în valoare. Importurile de carne de pasăre au fost de 861.594 kg, cu aproape 2% peste nivelul din 2021 în volum.

 

În conformitate cu noile norme UE, carnea de pui ucraineană este eligibilă pentru a intra pe piața europeană fără tarife sau cote. Această măsură este temporară și, dacă nu este prelungită, va expira la 5 iunie 2023.

Per total, importurile de carne de pui din UE au crescut cu 13 procente în 2022, iar analiștii USDA se așteaptă la o creștere suplimentară în 2023, determinată de o cerere puternică în sectorul HoReCa.

Exporturile de carne de pui din UE au scăzut cu 6,1% în 2022 și se estimează o scădere suplimentară în 2023 din cauza restricțiilor impuse din cauza focarelor de gripă și a competitivității scăzute a prețurilor în raport cu alți furnizori mondiali. Mai multe state precum Filipine, Coreea de Sud, Taiwan au interzis importurile de carne de pui din statele unde evoluează focare de gripă aviară.

Producții mai mari

La nivelul lui 2021, România producea undeva la 67% din necesarul de carne, produse din carne şi organe comestibile. La carnea de pasăre suntem aproape autosuficienți, iar trendul este pozitiv.

Din datele Comisiei Europene, în perioada ianuarie- noiembrie 2022, producția locală de carne de pasăre a crescut cu 5,6% față de perioada similară a anului trecut, România având a patra cea mai mare creștere a producției dintre statele UE.

De altfel, după cum estimează și USDA,  în pofida costurilor de producție în creștere și a focarelor de gripă aviară, producția de carne de pui din UE ar urma să rămână stabilă în 2023. Odată cu relaxarea restricțiilor COVID și  consumul intern din UE va crește cu 1,4% în 2023, după o creștere de 1,2% în 2022.

În timp ce inflația continuă să fie o preocupare, carnea de pui este în general mai accesibilă în comparație cu alte proteine animale.

Prețuri în creștere

Totuși, față de perioada similară a anului trecut, prețul mediu al puiului broiler la poarta fermei a ajuns la 259,71 euro 100 de kg, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În România, prețul mediu la poarta fermei a ajuns la 210,8 euro 100 de kg, un record din noiembrie 2022. Nu există date însă spre a face o comparație cu perioada similară a anului trecut, însă trendul este unul crescător față de ultima lună ( plus 3,1%).

Citește și

 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...