Importurile de gaz rusesc nu mai contenesc. În decembrie, vor reprezenta un sfert din consumul României

În condiţiile în care preţurile de import sunt sub cele de pe piaţa internă, gazul rusesc continuă să inunde piaţa românească. Şi în decembrie, prima lună de iarnă, importurile vor ajunge la un sfert din consum.
Economica.net - sâm, 03 dec. 2016, 14:05
Importurile de gaz rusesc nu mai contenesc. În decembrie, vor reprezenta un sfert din consumul României

Consumul naţional de gaze naturale va fi, în luna decembrie,de 17,2 milioane MWh, iar, din acesta, 3,99 milioane MWh va fi gaz din import, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aşadar, 23% din gazul pe care îl vom consuma va proveni din import. Situaţia nu este o premieră. România importă gaze şi în noiembrie, şi a importat şi în luna octombrie şi în septembrie. În noiembrie, procentul estimat de ANRE luna anterioară a fost de 40%, iar în octombrie de 30%, la fel şi luna anterioară, septembrie.
Procentele de importuri sunt similare celor din perioada în care România trebuia să importe gaze din Federaţia Rusă, tot în procente cuprinse între 30% şi 40% pentru a-şi susţine consumul, dat fiind că în acea perioadă funcţiona la capacitate industria de îngrăşăminte chimice, iar cele mai multe combinate aparţineau grupului Interagro. Astăzi, Interagro este în insolvenţă, deci România are gaz destul din producţia internă şi, totuşi, se ajunge la importuri.
România îşi poate asigura acum singură necesarul de consum, dar recurge la importuri pentru că gazul importat, care este tot gaz rusesc, este mai ieftin decât cel autohton.

Potrivit legislaţiei actuale, toţi consumatorii de gaze noncasnici sunt liberi să cumpere gaze de unde vor ei. În decembrie, consumul acestora va fi de 8,7 milioane de MWh, care va fi susţinut în proporţie de 46% de importuri, procent care a fost şi mai mare lunile trecute.

„Este o piaţă liberă, şi ei (clienţii non-casnici-n.red.) au posibilitatea să achiziţioneze din import gaze la un preţ mai mic decât cel al producţiei interne. Pentru trimestrul patru al acestui an, au fost încheiate contracte la preţuri de 68-70 de lei, în condiţiile în care preţurile interne sunt de la 72 de lei MWh” declara, la finalul lui octombrie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Preţul de 72 de lei MWh nu este însă dat de piaţă. Potrivit unui act normativ adoptat încă din 2003, acesta este nivelul de preţ la care producătorii români de gaze, în speţă Petrom şi Romgaz, trebuie să plătească taxa specială de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute de producătorii și furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieței.
Din acel moment şi până acum însă, preţurile nu au stat pe loc, iar gazul din import, rusesc, chiar dacă este importat din Ungaria prin conducta Arad-Szeged, a ajuns să coste mai puţin de 72 lei/MWh. Romgaz însă, unul din cei doi mari producători de gaze, care este companie de stat, a ales să nu vândă gazele sub preţul de 72 de lei, considerând că acesta este un preţ de referinţă, iar o comercializare a gazelor sub acest preţ ar putea face Curtea de Conturi să ia la întrebări directorii companiei.
Pe de o parte, situaţia poate fi considerată benefică pentru România, în condiţiile în care putem păstra mai multe resurse care pot fi consumate când preţurile vor fi mai mari. Pe de altă parte însă, Romgaz vinde mai puţin, iar rezultatele sale financiare vor fi afectate.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...