Importurile de gaz rusesc nu mai contenesc. În decembrie, vor reprezenta un sfert din consumul României

În condiţiile în care preţurile de import sunt sub cele de pe piaţa internă, gazul rusesc continuă să inunde piaţa românească. Şi în decembrie, prima lună de iarnă, importurile vor ajunge la un sfert din consum.
Economica.net - sâm, 03 dec. 2016, 14:05
Importurile de gaz rusesc nu mai contenesc. În decembrie, vor reprezenta un sfert din consumul României

Consumul naţional de gaze naturale va fi, în luna decembrie,de 17,2 milioane MWh, iar, din acesta, 3,99 milioane MWh va fi gaz din import, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aşadar, 23% din gazul pe care îl vom consuma va proveni din import. Situaţia nu este o premieră. România importă gaze şi în noiembrie, şi a importat şi în luna octombrie şi în septembrie. În noiembrie, procentul estimat de ANRE luna anterioară a fost de 40%, iar în octombrie de 30%, la fel şi luna anterioară, septembrie.
Procentele de importuri sunt similare celor din perioada în care România trebuia să importe gaze din Federaţia Rusă, tot în procente cuprinse între 30% şi 40% pentru a-şi susţine consumul, dat fiind că în acea perioadă funcţiona la capacitate industria de îngrăşăminte chimice, iar cele mai multe combinate aparţineau grupului Interagro. Astăzi, Interagro este în insolvenţă, deci România are gaz destul din producţia internă şi, totuşi, se ajunge la importuri.
România îşi poate asigura acum singură necesarul de consum, dar recurge la importuri pentru că gazul importat, care este tot gaz rusesc, este mai ieftin decât cel autohton.

Potrivit legislaţiei actuale, toţi consumatorii de gaze noncasnici sunt liberi să cumpere gaze de unde vor ei. În decembrie, consumul acestora va fi de 8,7 milioane de MWh, care va fi susţinut în proporţie de 46% de importuri, procent care a fost şi mai mare lunile trecute.

„Este o piaţă liberă, şi ei (clienţii non-casnici-n.red.) au posibilitatea să achiziţioneze din import gaze la un preţ mai mic decât cel al producţiei interne. Pentru trimestrul patru al acestui an, au fost încheiate contracte la preţuri de 68-70 de lei, în condiţiile în care preţurile interne sunt de la 72 de lei MWh” declara, la finalul lui octombrie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Preţul de 72 de lei MWh nu este însă dat de piaţă. Potrivit unui act normativ adoptat încă din 2003, acesta este nivelul de preţ la care producătorii români de gaze, în speţă Petrom şi Romgaz, trebuie să plătească taxa specială de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute de producătorii și furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieței.
Din acel moment şi până acum însă, preţurile nu au stat pe loc, iar gazul din import, rusesc, chiar dacă este importat din Ungaria prin conducta Arad-Szeged, a ajuns să coste mai puţin de 72 lei/MWh. Romgaz însă, unul din cei doi mari producători de gaze, care este companie de stat, a ales să nu vândă gazele sub preţul de 72 de lei, considerând că acesta este un preţ de referinţă, iar o comercializare a gazelor sub acest preţ ar putea face Curtea de Conturi să ia la întrebări directorii companiei.
Pe de o parte, situaţia poate fi considerată benefică pentru România, în condiţiile în care putem păstra mai multe resurse care pot fi consumate când preţurile vor fi mai mari. Pe de altă parte însă, Romgaz vinde mai puţin, iar rezultatele sale financiare vor fi afectate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...