Impozit special pentru multinaționalele cu venituri consolidate de cel puțin 750 de milioane de euro – proiect

05 10. 2023
taxe 7658949

„Ca regulă generală, impozitul suplimentar se datorează în jurisdicția societății-mamă finale a unei întreprinderi multinaționale. Prin exercitarea opțiunii de aplicare a impozitului suplimentar național, impozitul reprezentând diferența dintre cota minimă de 15% și cota efectivă de impozitare determinată la nivelul filialelor din România ale întreprinderilor multinaționale cu sediul în străinătate se va plăti în România și nu în jurisdicția unde este înregistrată societatea mamă finală. Prin urmare, România va avea dreptul de a încasa diferența de impozit, aceasta nemaifiind colectată în jurisdicțiile societăților mamă a grupurilor de întreprinderi multinaționale respective, prin aplicarea regulii generale IIR”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Noua impozitare se va aplica pentru „entitățile constitutive care au sediul în România care sunt membre ale unui grup de întreprinderi multinaționale” cu un venit anual de cel puțin 750 de milioane de euro.

Acest impozit nu se aplică entităților guvernamentale, organizațiilor internaționale, celor non-profit, fondurilor de pensii sau fondurilor de investiții care sunt societate mamă finală sau vehiculelor de investiții imobiliare care sunt o societate mamă finală.

Impozitul suplimentar național pentru un exercițiu financiar este valoarea pozitivă dacă este cazul, calculată astfel: impozit suplimentar = procentul impozitului suplimentar național x profitul excedentar național.

Procentul impozitului suplimentar național este diferența pozitivă dintre cota minimă de impozitare, de 15%, și cota efectivă de impozitare, calculată conform proiectului de lege pus în dezbatere publică.

Vezi proiectul de lege aici: proiectLegeimpozitaremultinationale_04102023