Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii ale conducerii ASF este constituţională – Chiţoiu

Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii ale angajaţilor cu funcţii de conducere din cele trei entităţi care au format Autoritatea de Supraveghere Financiară este legală şi constituţională, a declarat joi seară, la TVR, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.
Economica.net - vin, 07 iun. 2013, 06:28
Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii ale conducerii ASF este constituţională - Chiţoiu

„Am aprobat miercuri în Guvern o Ordonanţă de Urgenţă, care cred că s-a publicat azi (joi – n.r.), prin care am stabilit că impozităm cu 85% toate formele de compensare – indemnizaţii, salarii compensatorii – numai din cele trei entităţi. Este legal şi constituţional, atât timp cât şi ei şi-au stabilit aceste compensaţii. Nu există probleme de legalitate. Avem avizul Ministerului de Justiţie, ni s-a spus că este constituţională această măsură, noi am adoptat-o. Cei care au fost membri ai respectivelor consilii de supraveghere, şi unii dintre ei au şi rămas în noul consiliu, au abuzat din punct de vedere moral de anumite prevederi legale, în vigoare, la data când şi-au adoptat prin contract colectiv de muncă aceste salarii compensatorii. Problema este de natură morală, pentru că cinci persoane din consiliile de dinainte de înfiinţarea ASF să aprobe pentru sine 20 de salarii compensatorii sau 13 salarii compensatorii este o problemă de moralitate”, a explicat Chiţoiu.

Acesta a precizat că din cadrul CSA, dintre foştii membri ai Consiliului de Administraţie, numai trei persoane au solicitat şi au primit salarii compensatorii, iar din cadrul CNVM două persoane.

„La ASF a fost mai mult o chestiune de morală şi de bun simţ din partea celor care au condus cele trei entităţi financiare: Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională de Supraveghere a Valorilor Mobiliare şi Comisia Naţională de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Din cadrul CSA, dintre foştii membri ai Consiliului de Administraţie, numai trei persoane au solicitat şi au primit salarii compensatorii, iar din cadrul CNVM două persoane. De asemenea, din câte am înţeles de la actuala conducere a ASF, au avut intenţia să solicite salarii compensatorii şi alţii, unii au cerut şi nu li s-a aprobat. De când s-a înfiinţat ASF, de la 1 mai, nu s-a plătit niciun salariu compensatoriu”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Guvernul a decis marţi reducerea numărului de membri ai Consiliului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară de la 17 la 11 şi a stabilit un impozit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii compensatorii acordate după încetarea contractului de muncă sau a mandatului angajaţilor cu funcţii de conducere din cadrul ASF.

”De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară are obligaţia de a vira la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului şi prin excepţie de la prevederile Legii 571/2003 se stabileşte o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează potrivit alin.(2) al art.1 din OUG nr.93/2012″, se arată într-un comunicat din 4 iunie al Executivului.

La finele lunii trecute, ASF anunţa, la rândul său, că şefii fostelor autorităţi de supraveghere a pieţelor financiare, aprobaţi de Parlamentul României pentru a face parte din conducerea executivă sau neexecutivă a Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, nu vor primi salarii compensatorii în cazul în care mandatul lor va fi încheiat înainte de termenul contractual.

Comunicatul ASF menţiona că salariile compensatorii achitate foştilor conducători ai autorităţilor comasate în ASF (până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA) au fost plătite de către fostele entităţi conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Turcia vrea să majoreze capitalul băncilor de stat cu 3,8 miliarde de dolari
Turcia vrea să majoreze capitalul băncilor de stat cu 3,8 miliarde de dolari
Turcia intenţionează să injecteze 51,5 miliarde de lire (3,8 miliarde de dolari) în băncile de stat, pentru a se asigura ...
Cristian Secoșan va fi noul director general al Delgaz Grid, divizia de rețele a E.On din România, de la 1 aprilie
Cristian Secoșan va fi noul director general al Delgaz Grid, divizia de rețele a E.On din România, de la 1 aprilie
De la începutul lunii aprilie, Cristian Secoșan va prelua rolul de director general al Delgaz Grid și pe cel de director ...
România are economia cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est în e-commerce – studiu
România are economia cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est în e-commerce – studiu
România are economia cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est (CEE) în e-commerce, iar românii se ...