1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Împrumutul de la FMI pentru Ungaria nu va depăşi 20 miliarde de euro

Ungaria se aşteaptă ca noul acord de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să fie mai mic decât pachetul de sprijin financiar de 20 miliarde de euro obţinut în perioada de vârf a crizei financiare din 2008, a declarat joi Antal Rogan, şeful comisiei economice a parlamentului de la Budapesta, la postul de privat de televiziune TV2, transmite Reuters.

26 apr, 2012 | Agerpres

'În 2008, guvernul s-a gândit să ia un împrumut de 7-10 miliarde de euro, dar experţii FMI au decis dublarea acelei sume. Spre deosebire de decizia de atunci, noul acord va fi cu siguranţă mai mic', a afirmat Antal Rogan.

Miercuri, şeful echipei ungare de negociere cu FMI, Tamas Fellegi, a subliniat că discuţiile cu FMI vor viza un acord de tip preventiv, iar volumul împrumutului nu a fost încă decis, acest lucru urmând să fie abordat în cursul negocierilor. Tamas Fellegi a adăugat că nu au fost încă fixate date concrete pentru derularea discuţiilor, dar că este posibil ca acestea să se deruleze timp de mai multe săptămâni având în vedere climatul actual de pe pieţele financiare internaţionale.

Anterior, Comisia Europeană s-a declarat dispusă să înceapă negocierile cu Ungaria asupra unui ajutor financiar, după garanţiile oferite de guvernul lui Viktor Orban că va asigura independenţa Băncii Centrale.

Autorităţile de la Budapesta se aşteaptă să semneze un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional în al doilea trimestru al acestui an. Ungaria a cerut încă din luna noiembrie a anului trecut un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Totuşi, negocierile au fost blocate din cauza îngrijorărilor exprimate de CE şi FMI faţă de independenţa băncii centrale. De altfel, Bruxellesul a făcut din revizuirea legislaţiei privind banca centrală o condiţie pentru începerea negocierilor pentru un ajutor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO