Împrumuturile atrase de Finanţe în acest an au crescut cu 13% în lei şi 62% în valută

 Ministerul Finanţelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitaţie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativă, astfel că fondurile atrase în lei în acest an au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011, iar finanţările în valută au crescut cu 62%.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 17:52
Împrumuturile atrase de Finanţe în acest an au crescut cu 13% în lei şi 62% în valută

Anul trecut, administratorii datoriei publice au împrumutat 51,5 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă în acest an 763,3 milioane de euro, în scădere faţă de suma împrumutată în anul precedent, de 1,4 miliarde de euro.

În schimb, la aceste sume se adaugă împrumuturile de pe pieţele externe, emisiuni în valoare de 2,25 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro).

În anul 2011, Finanţele au atras de 2,6 ori mai puţin de pe pieţele externe, respectiv 1,5 miliarde euro.

Totalul sumelor atrase în valută în acest an au depăşit 4,7 miliarde euro, în timp ce în 2011 s-au plasat puţin sub 3 miliarde euro.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Evoluţia a fost stopată abia săptămâna trecută, investitorii fiind atraşi de randamente, având în vedere că pe valutele din regiune, zlot şi forint, se aşteaptă tăieri de dobândă.

În ultima licitaţie din acest an, Trezoreria a atras 3,4 miliarde de lei prin obligaţiuni pe trei ani, la un randament de 6,14%, în scădere faţă de cel acceptat la precedenta operaţiune, de 6,61%. Valoarea indicativă o operaţiunii era de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei.

Trezoreria intenţiona să atragă în luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, însă a împrumutat de 2,6 ori mai mult, respectiv 8,06 miliarde lei.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. România nu a accesat fonduri prin acest acord, care urmează să se încheie în primăvara anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace, potrivit unui anunț remis Bursei......
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.