Împrumuturile atrase de Finanţe în acest an au crescut cu 13% în lei şi 62% în valută

 Ministerul Finanţelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitaţie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativă, astfel că fondurile atrase în lei în acest an au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011, iar finanţările în valută au crescut cu 62%.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 17:52
Împrumuturile atrase de Finanţe în acest an au crescut cu 13% în lei şi 62% în valută

Anul trecut, administratorii datoriei publice au împrumutat 51,5 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă în acest an 763,3 milioane de euro, în scădere faţă de suma împrumutată în anul precedent, de 1,4 miliarde de euro.

În schimb, la aceste sume se adaugă împrumuturile de pe pieţele externe, emisiuni în valoare de 2,25 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro).

În anul 2011, Finanţele au atras de 2,6 ori mai puţin de pe pieţele externe, respectiv 1,5 miliarde euro.

Totalul sumelor atrase în valută în acest an au depăşit 4,7 miliarde euro, în timp ce în 2011 s-au plasat puţin sub 3 miliarde euro.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Evoluţia a fost stopată abia săptămâna trecută, investitorii fiind atraşi de randamente, având în vedere că pe valutele din regiune, zlot şi forint, se aşteaptă tăieri de dobândă.

În ultima licitaţie din acest an, Trezoreria a atras 3,4 miliarde de lei prin obligaţiuni pe trei ani, la un randament de 6,14%, în scădere faţă de cel acceptat la precedenta operaţiune, de 6,61%. Valoarea indicativă o operaţiunii era de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei.

Trezoreria intenţiona să atragă în luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, însă a împrumutat de 2,6 ori mai mult, respectiv 8,06 miliarde lei.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. România nu a accesat fonduri prin acest acord, care urmează să se încheie în primăvara anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...