În 2020, în Europa, vânzările de mașini electrice le-ar fi depășit pe cele de mașini diesel – estimare

Piețele auto europene de top au înregistrat, în 2020, cele mai mari scăderi anuale ale vânzărilor din ultimele decenii, iar restricțiile provocate de pandemia de coronavirus sunt încă în derulare și e posibil să îngreuneze recuperarea de la începutul acestui an. Singura subpiață în creștere e cea a vehiculelor electrice și hibrid.
Economica.net - vin, 08 ian. 2021, 03:25
În 2020, în Europa, vânzările de mașini electrice le-ar fi depășit pe cele de mașini diesel - estimare

Înmatriculările au scăzut cu aproximativ 25% anul trecut în Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania, cele mai mari cinci țări europene care cumpără autoturisme, potrivit asociațiilor industriale și ale ministerelor transporturilor, din aceste țări, iar în România, scăderea a fost de circa 22%, grație unei luni decembrie cu cifre bune.

Dar, revenirea pandemiei de COVID-19 a determinat mai multe guverne să reimplementeze diverse măsuri de lockdown care ar putea duce la scăderea cererii la începutul anului 2021.

Citește și: Legea răspunderii bugetare: Pensiile și salariile trebuie înghețate, dacă datoria publică sare de 55% din PIB. Guvernul PNL vede datoria spre 60%

Înmatriculările de mașini noi din Germania au scăzut cu aproximativ 20% în 2020, pe baza datelor preliminare ale autorității de transport KBA, care va afișa cifre detaliate vineri, iar cifrele publicate la începutul acestei săptămâni au arătat că vânzările au scăzut cu 32% în Spania, 29% în Marea Britanie, 28% în Italia și 25% în Franța.

Grupul comercial din industria auto din Marea Britanie, Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), a declarat că declinul țării a fost cel mai grav din 1943.

Citește și: Începe bătălia între “granzi”. Enel vine cu preț la energie pentru clienții din zonele Electrica, CEZ și E.On mai bun decât orice oferă aceștia

Avantaj electric

Singura piață în creștere a fost cea a vehiculelor electrice, iar Bloomberg a estimat că vehiculele hibride, hibride plug-in și complet electrice au depășit pentru prima dată vânzările de mașini diesel în trimestrul trecut.

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) va publica numărul înmatriculărilor la nivel european pe 19 ianuarie. Asta în vreme ce, KBA din Germania a declarat miercuri că vânzările de mașini pur electrice au crescut cu peste 200% pentru 2020, grupul Volkswagen preluând o cotă de 17% din segment, urmată de Mercedes-Benz cu 15%.

În Franța, mașinile complet electrice au reprezentat 6,7% din vânzările totale pe parcursul anului, comparativ cu 1,9% în 2019. Renault Zoe a fost cel mai bine vândut vehicul din Franța, cu 37.409 de unități vândute, cu mult înaintea celor 6.477 Tesla Model 3 și 4.187 Volkswagen ID3 înregistrate în țară.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină africană
România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină africană
România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 35 de judeţe şi Bucureşti, cu şase ...
Iohannis, despre un Guvern minoritar sprijinit de PSD: Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei ce vor să fie cu noi
Iohannis, despre un Guvern minoritar sprijinit de PSD: Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei ce vor să fie cu noi
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că este nevoie de un Guvern care să rezolve problemele cu care se confruntă ...
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că în toate statele din vestul Europei pandemia de COVID-19 ...