În 2022, am putea avea o dobândă cheie de 2,5-3% şi ROBOR de 3%

Un ROBOR de 3% nu este exclus anul viitor, în condiţiile în care analiştii economici văd dobânda de politică monetară de 1,7% în 2021 şi de 2,5% - 3% anul viitor, posibilităţile ca aceste previziuni fiind de creştere, atât timp cât inflaţia este o ecuaţie cu multe necunoscute, primele estimări fiind de peste 7% în 2021 şi 4-5% în 2022.
Gabriela Ţinteanu - joi, 07 oct. 2021, 22:11
În 2022, am putea avea o dobândă cheie de 2,5-3% şi ROBOR de 3%

„Ne-au trebuit 24 de ani să aducem inflaţia sub 10%. Dacă nu vom stăpâni inflaţia să nu sară de acest prag va fi foarte greu să o mai readucem inapoi”, spune Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank. El arată că „evoluţia dobânzii de politică monetară, implicit cea la depozite, depinde la ora actuală de evoluţia inflaţiei. Cu datele pe care le avem acum, la final de an, estimăm o inflaţie de 7,3% la decembrie 2021 şi de 4,5% la decembrie 2022, mult peste ţintele deinflaţie ale BNR”.

Ionuţ Dumitru spune că dobânzile nu pot merge acum decât pe creştere. „Cât de repede? Cât de mult? Nu ştim deocamdată, deoarece depind de inflaţie, care în funcţie de cum se vor aşeza preţurile la energie şi de cum va arăta valul doi al repercusiunii acestor preţuri în inflaţie”.  Dumitru arată că previziunile Raiffeisen Bank merg spre o majorare a dobânzii de politică monetară cu încă 0,25% în noiembrie, iar dobânda BNR va urca până la 2,5% la mijlocul anului viitor şi 3% la final de 2022.

Pe lângă riscul preţurilor la energie, Dumitru enumerează şi riscul pandemic. „Dacă evoluţia pandemiei nu va putea fi ţinută sub control, BNR nu va creşte foarte mult dobânda”.  În privinţa ROBOR, el precizează că va merge în acelaşi ritm cu evoluţia dobânzii cheie, ţintind şi chiar depăşind dobânda acordată de BNR la facilitatea de credit pentru bănci.

Nu este exclus să avem un ROBOR de 3%

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, arată că prima majorare de dobândă operată de BNR a venit destul de repede, obligată fiind de evoluţia preţurilor la energie şi combustibili, generatoare de inflaţie, inflaţie care însă vine şi din plan extern. „Sunt foarte multe ţări care fac trecerea către economia verde şi atunci preferă să importe energie decât să ardă cărbune”, arată Codîrlaşu. În acest context, reprezentantul CFA nu exclude o inflaţie de peste 7% în 2021 şi 4%-5% în 2022.

Context în care vom avea o majorare a dobânzii BNR şi în noiembrie 2021, urmând ca anul viitor dobânda cheie să fie de 2,25% – 2,5%. Cum evoluţia ROBOR va urma traiectoria dobânzii Lombard (dobânda pentru facilitatea de credit a băncilor de la BNR), „nu este exclus ca anul viitor să avem un ROBOR de 3%”. Nivelul dobânzii coroborat cu cel al inflaţiei în acest moment arată că ne confruntăm în continuare cu dobânzi real negative, „ceea ce ar trebui să stimuleze economia. De aceea, ciclul de majorare a dobânzilor început de BNR nu cred că va avea un impact semnificativ asupra economiei reale”, spune Adrian Codîrlaşu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...