Prognoză sumbră: În 2025, aproape jumătate din numărul de locuri de muncă vacante – în agricultură, silvicultură, pescuit

Pentru aproape jumătate din numărul total de locuri de muncă disponibile în România anului 2025 se vor căuta lucrători în agricultură, silvicultură şi pescuit, arată studiul previzional CEDEFOP, pe baza căruia Guvernul a întemeiat strategia naţională pentru educaţie şi formare profesională 2016-2020. Informaţia vine în contextul în care peste 77% din totalul forţei de muncă din România va avea în 2025 calificări înalte şi medii, potrivit aceleiaşi prognoze.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 21:04
Prognoză sumbră: În 2025, aproape jumătate din numărul de locuri de muncă vacante - în agricultură, silvicultură, pescuit

Cele mai multe locuri de muncă vacante în România anului 2025 vor viza absolvenţii de şcoală primară şi gimnaziu, arată prognoza CEDEFOP.

 

Absolvenţii de studii superioare urmează în clasamentul celor mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii în 2025, după ultima şcoală absolvită.   

Aproape jumătate din totalul de locuri de muncă vacante în România anului 2025 – în agricultură, silvicultură, pescuit

În orizontul anului 2025, pentru 47% din numărul total de locuri de muncă disponibile în România se vor căuta lucrători în sectoarele agricultură, silvicultură şi pescuit, arată prognoza European Center for the Development of Vocational Training (CEDEFOP), în baza căreia Guvernul a elaborat Strategia naţională pentru educaţie şi formare profesională 2016-2020.

Peste nouă ani vom avea de opt ori mai multe locuri de muncă vacante în agricultură, silvicultură şi pescuit decât media UE

Spre comparaţie, în UE, oferta de locuri de muncă vacante în agricultură, silvicultură şi pescuit în 2025 va fi de doar 6% din numărul total de poziţii disponibile, arată aceeaşi prognoză.

Tot în anul 2025, pentru 20% din numărul total de locuri de muncă deschise în România se vor căuta manageri, iar 10% dintre poziţiile vacante vor viza lucrători în servicii şi vânzări, arată studiul CEDEFOP.
Prognoza citată arată că în perspectiva anului 2025, în România nu vor fi locuri de muncă disponibile pentru muncitori calificaţi şi asimilaţi.

În 2025, peste 77% din forţa de muncă din România va avea nivel înalt şi mediu de calificare. Cu toate acestea, peste nouă ani cele mai multe locuri de muncă vacante vor solicita calificări de nivel inferior, arată studiul previzional CEDEFOP.

Concret, în 2025, ponderea forţei de muncă din România, care are nivel înalt de calificare va creşte până la 39,4% din totalul forţei de muncă, de la 17,3% în 2015, arată prognoza CEDEFOP.
Tot în perspectiva anului 2025, ponderea forţei de muncă din România cu nivel mediu de calificare va scădea la 37,8% din totalul forţei de muncă, de la 51,5% în 2013.
Ponderea forţei de muncă din România cu nivel scăzut de calificare sau fără calificare va rămâne stabilă în 2025, la nivelul de circa 22% din totalul forţei de muncă, estimează prognoza CEDEFOP. 

Sectoarele care vor înregistra cele mai mari rate anuale de creştere a angajărilor sunt construcţii, servicii şi în sector public, dar într-un ritm mai lent decât în perioada imediat următoare crizei, se mai arată în studiul previzional antemenţionat.

60% dintre românii cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani vor avea calificări înalte în 2025

Previziunile CEDEFOP arată că în 2020, în România, circa jumătate din forţa de muncă cu vârsta cuprinsă între 30 de ani şi 34 de ani va avea calificări înalte, iar până în 2025, această pondere creşte până la 60% din forţa de muncă cu vârste cuprinse între 30 de ani şi 34 de ani, potrivit prognozei CEDEFOP. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...