În aşteptarea preşedintelui… Bernanke

Marii jucători de pe piaţele financiare ale lumii pariază pe noi stimulente monetare venite de la marile bănci centrale ale lumii. Marţi pieţele aşteaptă cu nerăbdare să audă ce are de spus și ce semnale va da preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, 17 iulie în faţa legislativului american. Analiștii deja cercetează scenariile de piață posibile, legate de evnioment.
Adrian N. Ionescu - Dum, 15 iul. 2012, 08:11
În aşteptarea preşedintelui... Bernanke

Primul scenariu

Președintele celeri mai mari „tiparnițe“ de bani din lume (Rezerva Federală sau FED), Ben Bernanke, va semnaliza marti în mod explicit iminenţa operaţiunii  QE3, potrivit unuia dintre scenariile identificate de Mihai Nichişoiu, analist al firmei de brokeraj Tradeville, cel mai mare furnizor de servicii de intermedieri bursiere on-line din România.

QE3 este abrevierea operaţiunii „quantitative easing“, care ar fi a treia mare infuzie de lichidităţi în pieţele financiare de la declanşarea crizei.

Operaţiunile QE au fost menite să stimuleze creditarea economiei, respectiv reluarea creşterii.

Există un curent economic care spune că, dacă vrea să se angajeze în QE3, Rezerva Federală trebuie să facă acest lucru înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, spune Mihai Nichişoiu, analist al firmei de brokeraj Tradeville, cel mai mare furnizori de servici ide intermedieri bursiere on-line din România.

„Asta înseamnă că un anunţ oficial în acest sens ar trebui să sosească fie pe 1 august, fie pe 13 septembrie“, estimează analistul de la Tradeville, care subscrie la acest scenariu.

Analistul crede, de asemenea, că „există o bună şansa ca QE3 să însemne, de această dată, cumpărări sterilizate de bonduri (titluri de stat americane, n.r.), asociate creditelor ipotecare.

„Ar fi un mod prin care Rezerva Federală ar încerca să contracareze eventualele presiuni politice similare celor exprimate în toamna 2010 vizavi de QE2.

Dacă preşedintele Bernanke dă chiar de marţi culoarea verde pentru QE3, „atunci activele de risc se vor aprecia, inclusiv aurul. Este mai dificil de imaginat ce se va intampla cu activele de refugiu, precum US Treasuries (certificate de Trezorerie ale SUA, n.r.). Cred, totuţi, că predilecţia investitorilor pentru acest tip de active va fi greu de dislocat“.

 Deşi subscrie la necesitatea acestui scenariu, Mihai Nichişoiu are rezerve că va fi aplicat. „Nu cred că există  deocamdată un consens care să-i permită preşedintelui Bernanke să lanseze marţi un semnal oficial favorabil QE3“.

„Mai degrabă, preşedintele Berrnanke va folosi ocazia apariţiei în Congres pentru a ajusta aşteptările legislativului american în direcţia lansării QE3 mai tîrziu în acest an.

 

Al doilea scenariu

 

În cazul în care preşedintele Bernanke nu va semnaliza marţi, în mod explicit iminenţa QE3, „activele de risc, inclusiv aurul, ar trebui să se vândă impulsiv“, mai scrie în raportul său analistul de la Tradeville.

„Investitorii ar trebui să ia în considerare şi un sub-scenariu alternativ: activele de risc se vând imediat după primele cuvinte spuse marţi de preşedintele FED, după care cumpărătorii recâştigă iniţiativa“, estimează  Mihai Nichişoiu.

Absenţa unui semnal explicit pro-QE3 „nu înseamnă, până la urmă, un refuz categoric al acestei operaţiuni de infuzie de lichidităţi.

„Pieţele ar putea considera că mediul va genera oricum oportunitatea pentru QE3, câteva săptămâni mai târziu.

Verdictul  se pronunţă marţi, puţin după ora 17:00.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală care pot apărea în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, susţine......
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...