În așteptarea răspunsului european la IRA, Volkswagen oprește temporar investițiile pentru fabrici de baterii în Europa

Grupul Volkswagen AG a anunțat astăzi că oprește temporar planurile sale de a dezvolta în Europa uzine de producție a bateriilor pentru mașini electrice în așteptarea răspunsului autorităților europene la IRA americană.
Robert Stan - mie, 08 mart. 2023, 12:15
În așteptarea răspunsului european la IRA, Volkswagen oprește temporar investițiile pentru fabrici de baterii în Europa

Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, Europa riscă să piardă 70% dintre proiectele pentru uzine de baterii din cauza Actului de Reducere a Inflației (IRA) din SUA care prevede subvenții majore pentru dezvoltarea de proiecte privind transportul nepoluant.

În acest context, grupul german Volkswagen a luat o decizie radicală, dar, oarecum, așteptată. Conform Reuters, cel mai puternic producător auto european și-a anunțat astăzi decizia de a opri planurile sale pentru dezvoltarea unor uzine de baterii pentru mașini electrice în așteptarea răspunsului european la pachetul american de subvenții.

Financial Times a scris încă de la începutul acestui an că Volkswagen își oprește temporar planurile pentru o fabrică de baterii în Europa de Est și acordă prioritate construirii unei fabrici similare în America de Nord. Asta pentru că în SUA ar putea obține subvenții de 9 – 10 miliarde de euro pentru o astfel de „megauzină”.

La solicitarea de lămuriri a Reuters cu privire la acest subiect, un purtător de cuvânt al Volkswagen a declarat că producătorul de mașini „evaluează încă locațiile potrivite pentru următoarele fabrici de celule pentru baterii din Europa de Est și America de Nord. Încă nu au fost luate decizii”.

Decizia grupului german de a construi șase uzine de baterii în Europa a fost anunțată încă din 2021 pe când șeful Volkswagen era Herbert Diess. Una dintre aceste fabrici ar trebui să fie amplasată în Europa de Est.

„Ne menținem planul de a construi fabrici de celule pentru aproximativ 240 GWh în Europa până în 2030, dar pentru aceasta avem nevoie de condiții-cadru potrivite. De aceea așteptăm și vedem ce va aduce așa-numitul Pact Verde al UE”, se menționează în anunțul Volkswagen de astăzi.

Mai mult chiar, Thomas Schmall, membru în consiliul de conducere al Volkswagen AG, a postat săptămâna tyrecută pe LinkedInun mesaj în care puncta că Europa riscă să piardă „cursa pentru investiții de miliarde care vor fi decise în lunile și anii următori” în fața condițiilor atractive oferite de IRA.

Un studiu realizat de Federația Europeană pentru Transport și Mediu (T&E) arată, conform LifeNews.ro, că multe dintre proiectele din Europa destinate unor noi uzine de baterii riscă să fie pierdute din cauza subvențiilor oferite de China și SUA pentru astfel de facilități.

Conform studiului, mai mult de două treimi (68%) dintre proiectele de dezvoltare ale unor unități de producție a bateriilor litiu-ion planificate pentru Europa riscă să fie amânate, reduse sau chiar anulate.

Astfel, așa-numitele gigauzine Tesla din Berlin, Northvolt din nordul Germaniei sau Italvolt de lângă Torino se numără printre proiectele care ar putea fi rămâne doar simple intenții. Conform studiului T&E, principalul motiv pentru o astfel de perspectivă este planul american de subvenționare a investițiilor pentru mașini electrice din SUA.

Citește și:

– Aproape 70% dintre proiectele pentru producția de baterii în Europa riscă să fie amânate sau anulate – studiu

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...