În căutarea unui investitor, Italia negociază cu chinezii de la Chery dezvoltarea unei noi uzine auto

Guvernul italian poartă discuții cu chinezii de la Chery în cadrul eforturilor de a atrage un mare producător auto în țară, pe lângă grupul Stellantis.
Robert Stan - joi, 14 mart. 2024, 09:24
În căutarea unui investitor, Italia negociază cu chinezii de la Chery dezvoltarea unei noi uzine auto

Tensiunile dintre guvernul italian și conducerea grupului Stellantis – format din alăturarea unor mari producători ca Fiat, Chrysler și PSA Peugeot – Citroen – au generat ideea ca statul sud-european să atragă un nou producător auto care să asigure o concurență deschisă și să contrabalanseze forța marelui grup auto în economia țării.

În acest context, de luni bune oficialii de la Roma caută un investitor dispus să finanțeze deschiderea unei noi uzine producătoare de vehicule. Conform Reuters, în prezent, oficialii italieni poartă discuții cu chinezii de la Chery.

Guvernul de la Roma își dorește să majoreze producția națională de automobile a Italiei de la mai puțin de 800.000 în 2023 până la cel puțin 1,3 milioane de vehicule pe an. Totuși, deși a negociat intens cu Stellantis – singurul mare producător auto din țară – pentru a crește producția grupului din țară la un milion de unități pe an până la sfârșitul acestui deceniu șansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse.

Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a declarat că țara sa dorește un al doilea producător care să adauge aproximativ 300.000 de vehicule la producția națională.

În cazul în care discuțiile vor avea succes, Chery s-ar număra printre primii producători auto chinezi care ar deține o facilitate de producție în Europa intensificând concurența cu producătorii locali tradiționali, în special în segmentul vehiculelor electrice.

Conform lui Urso, luna trecută Italia a purtat discuții cu Tesla și alți trei producători chinezi de automobile care nu au fost însă menționați. Reprezentanții acestor potențiali investitori au vizitat Italia anul trecut pentru a evalua potențiale oportunități. Ca urmare, surse Reuters susțin că Chery este acum opțiunea pe care oficialii de la Roma „pariază cel mai mult”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului italian al Industriei a refuzat să comenteze informația.

Totuși, în cu totul alt context, directorul general al Chery Europe, Jochen Tueting, a declarat anterior pentru Reuters că producătorul auto chinez se așteaptă ca vânzările în Europa să fie suficient de mari pentru a susține o uzină locală. „Explorăm diferite posibilități în Europa pentru a căuta o potențială configurație a producției locale pentru viitor”, a declarat Tueting.

„Avem discuții în mai multe state din Europa în acest moment”, a adăugat el, dar a precizat că acordurile de confidențialitate îl împiedică să comenteze despre zone specifice.

Sursele Reuters menționează că Chery are în vedere fie preluarea și modernizarea unei uzine italiene existente, fie construirea uneia noi, dar evaluează și alte opțiuni în Europa, inclusiv fosta uzină Nissan de lângă Barcelona.

Totodată, un alt investitor chinez care pare interesant de idee ar putea fi Great Wall Motor. De altfel, oficiali ai acestei companii s-au aflat recent în Italia. Nici BYD nu s-a aflat departe de subiect, însă această companie a ales deja Ungaria pentru prima sa uzină europeană.

Pe lângă atractivitatea ofertei prezentată de guvernul italian potențialilor investitori, companiile din China par dispuse să își dezvolte propriile facilități de producție în Europa pentru a evita potențiale taxe vamale suplimentare impuse de Uniunea Europeană firmelor din Asia care sunt puternic subvenționate de statul de origine.

Este deja cunoscut faptul că oficiali europeni de la Bruxelles au demarat în septembrie 2023 o anchetă menită să arate dacă mărcile chineze preznete în Europa beneficiază de subvenții guvernamentale care distorsionează piața. Mai mult chiar, Comisia Europeană intenționează să înceapă înregistrarea vamală a importurilor de vehicule produse în China, iar acestea ar putea fi taxate suplimentar chiar din această vară dacă se dovedește că subvențiile primite nu sunt conforme cu reglementările europene.

Un alt factor care pare a atrage investitorii chinezi din industria auto în statele din sudul Europei este diferența majoră dintre regiunile continentului în domeniul electrificării parcului auto. Astfel, în timp ce în nord vânzările de mașini electrice sunt deja mari și par să fi depășit pragul psihologic al impunerii acestui tip de propulsie mai puțin poluant, în sud și est lucrurile sunt diferite. Faptul că piețele auto ale statelor sud și est europene se află încă la începutul tranziției către mașinile electrice oferă oportunități majore, dar și riscuri, pentru investitorii care dezvoltă facilități de producție locale și pun la punct rețele puternice de comercializare.

Te-ar mai putea interesa și
Blinken va merge în Israel şi Iordania în turneul său prin Orientul Mijlociu
Blinken va merge în Israel şi Iordania în turneul său prin Orientul Mijlociu
Secretarul de stat Antony Blinken va merge miercuri în Israel şi Iordania, la o zi după participarea la un summit în Arabia Saudită consacrat rezolvării conflictului israeliano-palestinian, a......
Bucureşti – Majorarea taxelor şi impozitelor locale în 2025, drumul pentru cartierul Greenfield şi alte proiecte, în şedinţa CGMB de azi
Bucureşti – Majorarea taxelor şi impozitelor locale în 2025, drumul pentru cartierul Greenfield şi alte proiecte, ...
Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă luni, de la ora 11,00, printre proiectele de pe ordinea de ...
Ghid de completare a declaraţiei unice de către persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale pentru care s-au reţinut la sursă contribuţiile la două niveluri ale salariului minim
Ghid de completare a declaraţiei unice de către persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale pentru care s-au ...
Persoanele fizice care au avut doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală dintr-o singură sursă în anul 2023, ...
Tobias Matter, șeful Centrului de Inginerie Bosch din Cluj: Ceea ce dezvoltăm aici puteți găsi în majoritatea mașinilor aflate pe șosele
Tobias Matter, șeful Centrului de Inginerie Bosch din Cluj: Ceea ce dezvoltăm aici puteți găsi în majoritatea mașinilor ...
Într-un interviu acordat Economica.net cu ocazia finalizării celei de a doua faze de construcție a Centrului de Inginerie ...