Cum păstrează BNR banii României

BNR a crescut ponderea dolarului american în structura rezervei valutare anul trecut şi a ales să plaseze mai mulţi bani în depozite.
Mihai Banita - mie, 03 iul. 2013, 21:21
Cum păstrează BNR banii României

 

Mai mulţi dolari

Pe monede, ponderea euro în totalul rezervelor valutare s-a diminuat la sfârşitul anului 2012 până la 72,7%, de la nivelul de 76,7% consemnat la finele anului 2011. În aceeaşi perioadă, ponderea dolarului SUA s-a majorat cu 4 puncte procentuale, până la 18,7 %.

Rezervele valutare de 31,2 miliarde de euro (138,2 miliarde de lei) erau structurate astfel:

  • 22,77 de miliarde de euro (100 de miliarde de lei)
  • 7,7 miliarde de dolari (25,8 miliarde de lei)
  • alte valute: echivalentul a 11,8 miliarde de lei

Depozite mai mari

BNR a ţinut mai mulţi bani în numerar şi depozite în 2012 faţă de 2011, 29,8% faţă de 18,1%. Pe de altă parte, a scăzut ponderea deţinerilor de datorie guvernamentală de la 71,6% la 62,6%.

Potrivit BNR, banii au fost plasaţi în depozite în condiţiile în care titlurile de stat cu rating înalt au avut randamente foarte scăzute sau negative anul trecut.

„În anul 2012, ponderea obligaţiunilor guvernamentale în totalul rezervelor valutare s-a diminuat în condiţiile în care randamentele la care ar fi putut fi achiziţionate titlurile de stat europene care se încadrau în parametrii strategiei multianuale s-au situat fie în teritoriul negativ, fie la niveluri prea scăzute ţinând cont de gradul de risc încorporat şi de alternativele investiţionale. Pe de altă parte, ponderea numerarului şi a depozitelor a fost majorată”, se arată în Raportul anual al BNR.

Plasamentele în depozite la vedere au crescut de la 8 miliarde de lei la 30,7 miliarde de lei (echivalentul a 6,95 miliarde de euro).

Sumele ţinute în depozite la termen s-au redus de la 15,2 miliarde de lei la 7,9 miliarde de lei (300 de milioane de euro, 950 de milioane de dolari şi 630 de milioane de lire sterline). Acestea sunt plasate la o bancă centrală din Uniunea Europeană şi la o instituţie finaniară din afara UE.

BNR a plasat la Banca Mondială alte 1,8 miliarde de lei (550 de milioane de dolari).

Titluri de stat

Deţinerile de datorie guvernamentală şi datorie a instituţiilor supranaţionale şi datorie a băncilor comerciale ale BNR au scăzut de la 114,5 miliarde de lei la 94,6 miliarde de lei.

În titlurile de stat ale trezoreriilor europene erau plasate 64,4 miliarde de lei (14,5 miliarde de euro), în scădere de la 83 de miliarde de lei (19,2 miliarde de euro la sfârşitul lui 2011).

BNR a pus mai mulţi bani în titlurile de Trezorerie americane: 16,1 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut (4,8 miliarde de dolari), faţă de 10,3 miliarde de lei în 2011 (3,1 miliarde de dolari).

Banca centrală a mai plasat 6 miliarde de lei în titluri cu cupon ale băncilor şi încă 4,2 miliarde de lei în titlurile BEI, BIRD, BNI şi BERD.

BNR a mai investit şi în titluri de stat ale Japoniei, ţara OECD cu cea mai îndatorată, din datoria căreia a cumpărat titluri de 3,9 miliarde de lei.

La categoria „împrumuturi în valută”, BNR menţionează că are plasată la Fed o sumă de 1,8 miliarde de lei – echivalentul a 548 de milioane de dolari , în creştere de la 806 milioane de lei – echivalentul a 241 de milioane de dolari, nivelul din 2011.

Bani mai puţini din administrarea rezervelor valutare

În anul 2012, rentabilitatea portofoliilor denominate în euro şi dolari s-a situat la nivelul de 0,17%, respectiv 0,22%. În condiţiile scăderii randamentelor din titlurile cu venit fix la nivelul întregii lumi, BNR a obţinut anul trecut cel mai slab rezultat din administrarea rezervelor valutare din ultimii 9 ani: doar 57 de milioane de euro (în scădere de la 271 de milioane euro – 2011). Cel mai bun an al BNR a fost 2008, când din rezerve de 22 de miliarde de euro a obţinut un venit de 1,45 de miliarde de euro, la un randament de 6% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...