În cele mai noi staţii de metrou vor circula cele mai vechi trenuri Metrorex

Economica.net
31 12. 2016
iva_39453200

În prezent, pe Magistrala 4, Gara de Nord – Parc Bazilescu, circulă un număr de 4 trenuri tip BM1 – IVA. În momentul deschiderii circulaţiei în cele două staţii noi, numărul de trenuri va fi suplimentat cu încă două trenuri, ajungând la un număr total de 6 trenuri, a declarat pentru ECONOMICA.NET Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

El a explicat că pentru desfăşurarea probelor la noile staţii de metrou de pe Magistrala 4 a fost folosit un tren tip BM1 – IVA, deoarece acest tip de tren circulă şi va circula şi în continuare pe această magistrală.

„Vagoanele de tip BM1 – IVA au fost echipate pentru exploatare pe Magistrala 4, Gara de Nord 2 – Străuleşti, cu instalaţii îmbarcate de protecţie şi conducere automată a trenurilor de tip ATP/ATO Dimetronic, compatibile cu instalaţiile din calea de rulare. Nu este necesară efectuarea de probe cu alt tip de tren”, a mai spus şeful Metrorex.

Trenurile care circulă pe Magistrala 4 sunt de tip BM1 – IVA şi au fost fabricate în România la Arad, între anii 1978 – 1992. Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de transport, METROREX împreună cu furnizorul de mentenanţă a trenurilor de metrou (SC ALSTOM TRANSPORT SA) au lansat şi finalizat în perioada 2011-2013 un amplu proces de fiabilizare a unui număr de 90 vagoane – 15 trenuri de tip BM1 – IVA.

Cele 15 trenuri IVA modernizate sunt folosite, în prezent, pe Magistrala 4  Gara de Nord – Parc Bazilescu şi pe M3 Anghel Saligny – Preciziei.

Staţiile de metrou Laminorului şi Străuleşti ar putea fi inaugurate în primul trimestru al anului viitor, potrivit Metrorex. Deschiderea, anunţată iniţial pentru data de 19 decembrie, a fost amânată din cauză că nu au fost finalizate o serie de lucrări privind detecţia şi alarmarea la incendiu.

Proiectul Magistrala 4 de metrou – Gara de Nord – Lac Străuleşti: Secţiunea Parc Bazilescu – Lac Străuleşti realizează extinderea M4 în zona de nord a Bucureştiului cu încă două staţii, Laminorului şi Străuleşti, cu tunelele şi galeriile de legătură aferente, un terminal intermodal, un Park&Ride şi un depou. Lungimea totală a secţiunii va fi de 2,1 kilometri. Valoarea totală a proiectului este de 1,115 miliarde de lei (252,4 milioane de euro).