În City-ul londonez, concedierile pregătite de marile bănci vin ca un cutremur pentru micile afaceri

Vestea privind cele 10.000 de concedieri anunţate de grupul UBS s-a propagat precum o undă de şoc pe străzile înguste ale vechiului district financiar al Londrei, resimţită în egală măsură de bancheri şi de constelaţia de firme şi antreprenori care s-au obişnuit cu o clientelă cu buzunare adânci.
Economica.net - Dum, 04 nov. 2012, 15:31
În City-ul londonez, concedierile pregătite de marile bănci vin ca un cutremur pentru micile afaceri

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat recent că va concedia 10.000 de angajaţi în următorii trei ani. Printre aceştia, 3.000 dintre cei 6.600 de angajaţi ai diviziei din Londra.

Concedierile masive pregătite de UBS i-a şocat chiar şi pe „veteranii” din City of London, obişnuiţi cu disponibilizările care au loc periodic în industria financiară, notează Financial Times.

Anunţul băncii elveţiene ar putea fi numai vârful aisbergului. Noile reglementări care impun băncilor să acumuleze rezerve de capital mai substanţiale, condiţiile economice dificile, scăderea veniturilor şi dificultăţile de pe pieţele de credit au afectat serios profitabilitatea anumitor sectoare ale industriei financiare şi, în unele cazuri, le ameninţă viabilitatea, notează FT. Astfel, băncile de investiţii se pregătesc modificări structurale fundamentale, iar mulţi bancheri nu cred că se va putea reveni asupra acestor decizii nici după redresarea economiei.

Multe bănci nu au afişat încă o reacţie. Şeful departamentului de servicii financiare de la compania de consultanţă PwC Londra, Kevin Burrowes, comentează pentru Financial Times că mai multe bănci importante „nu s-au trezit încă”, nu au realizat că industria trece printr-o schimbare de direcţie.

„Dar vor fi nevoiţi să se trezească. Există bănci care vor fi nevoite să ia nişte decizii foarte grele”, spune el.

Aprecierea acţiunilor UBS după anunţul privind concedierile ar putea încuraja alte bănci să ia măsuri similare, declanşând un nou val de disponibilizări. Impactul reaşezării industriei financiare londoneze este resimţit însă dincolo de zidurile băncilor din City. De la agenţii de PR, resurse umane şi imobiliare la croitori, bijutieri şi florari de lux, companiile şi micii antreprenori din districtul financiar londonez îşi datorează bunăstarea tocmai unei industrii financiare „sănătoase”.

Astfel, firmele care s-au obişnuit să servească băncile şi bancherii au începtu să caute alternative. Unele companii de recrutare specializare pe bănci au început să ofere servicii de instruire personală sau consultanţă de resurse umane, potrivit lui Burrowes de la PwC. Totodată, o florărie din apropierea sediului UBS a introdus buchete la preţuri mai mici a combate scăderea vânzărilor.

Industria de servicii financiare şi profesionale din Londra este unul dintre principalele motoare ale economiei din sud-estul Angliei. Schimbările din sectorul bancar au adus în centrul capitalei britanice mai mulţi specialişti în risc, reglementare şi integrare, însă nimeni nu se aşteaptă ca aceştia să poată compensa pentru exodul de job-uri din industria financiară.

Potrivit datelor Centrului pentru Cercetare Economică şi de Business din Londra, preluate de Financial Times, numărul angajaţilor din City of London în domeniul serviciilor financiare a scăzut de la 354.000 în 2007 la 255.000 în acest an, oraşul pierzând astfel aproximativ 100.000 de angajaţi predominant bine plătiţi.

Odată cu scăderea veniturilor băncilor apare şi problema delicată a stimulării angajaţilor performanţi. Dispariţia bonusurilor şi plafonarea salariilor i-ar putea determina pe unii să-şi caute de muncă în altă parte, poate în sectoare care o duc mai bine, precum IT-ul, sau chiar în alte ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...