În ciuda noilor restricții impuse, numărul de șomeri din Germania a scăzut în martie

Numărul şomerilor a scăzut luna aceasta în Germania, chiar dacă autorităţile au impus noi restricţii pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19) în cea mai mare economie europeană, transmit DPA şi Reuters, citatde Agerpres.
AGERPRES - mie, 31 mart. 2021, 19:36
În ciuda noilor restricții impuse, numărul de șomeri din Germania a scăzut în martie

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a anunţat miercuri că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut în martie cu 8.000, până la cifra ajustată de 2,745 milioane.

În martie, rata şomajului, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 6%, similar cu nivelul din februarie, ianuarie şi decembrie.

Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 6%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă cu 3.000.

„Vedem o redresare semnificativă în martie a situaţiei pe piaţa forţei de muncă, în pofida creşterii numărului de infecţii şi a constrângerilor din unele zone ale economiei. Per ansamblu, piaţa forţei de muncă continuă să arate semne de criză care nu s-au înregistrat şi anul trecut”, a apreciat Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă.

Din noiembrie, când s-au reintrodus restricţiile, numărul persoanelor incluse în schema Kurzarbeit (program de lucru redus) a crescut, ajungând la 2,85 milioane în ianuarie. În aprilie 2020, în perioada de vârf a crizei provocate de pandemie, numărul persoanelor incluse în Kurzarbeit a urcat la aproape şase milioane, conform informaţiilor publicate de Oficiul Federal pentru Muncă.

Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a salutat datele, spunând că ele arată că piaţa forţei de muncă din Germania „este surprinzător de rezilientă”. Fără schema Kurzarbeit, ar fi fost încă trei milioane de şomeri, a apreciat oficialul german.

Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere foarte slabă de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, dar a evitat contracţia în pofida faptului că cel de-al doilea val al pandemiei a frânat consumul în cea mai puternică economie europeană, arată datele publicate recent de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Cifra anunţată de Destatis este uşor peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca prima economie europeană să stagneze la finalul anului.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 2,9% în ultimul trimestru, astfel că pe ansamblul anului trecut economia germană a înregistrat o contracţie de 5%, mai mică decât se prognoza. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat un declin mai mare, de 5,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...