În contextul noilor taxe americane, UE încearcă să obțină un acord avantajos cu India

Uniunea Europeană (UE) dorește ca India să elimine parțial taxele pentru importurile de automobile în încercarea de a reduce impactul taxelor americane asupra industriei sale auto.
Robert Stan - lun, 07 apr. 2025, 15:40
În contextul noilor taxe americane, UE încearcă să obțină un acord avantajos cu India

Uniunea Europeană a solicitat Indiei să elimine măcar parțial taxele pentru importul de automobile în cadrul unui acord comercial aflat de mult timp în negociere.

Conform unor surse Reuters, în contextul taxelor suplimentare impuse de SUA, oficialii Europeni și-au întețit presiunile asupra Indiei pentru ca aceasta să accepte, pentru început, o reducere a taxelor de import pentru vehicule. Premierului indian Narendra Modi pare dispus să facă anumite concesii pentru a încheia negocierile. India este deschisă la reducerea treptată a taxelor pentru mașini care acum urcă până la 100%.

Jurnaliștii Reuters notează, citând „două surse din industrie și un oficial guvernamental” că dela 100%, taxele pentru mașini ar putea scădea până la doar 10%. Totuși, producătorii indieni se opun unei reduceri atât de drastice solicitând ca taxele să rămână la măcar 30%. Pentru a proteja industria auto națională, aceștia solicită guvernului să nu modifice taxele de import pentru vehiculele electrice timp de cel puțin patru ani.

Este important de notat că solicitarea europenilor de a fi reduse taxele de import vine la câteva săptămâni după ce administrația președintelui american Donald Trump a solicitat Indiei o măsură similară de reducere sau chiar eliminare a taxelor de import pentru automobile, inclusiv pentru cele electrice.

Reducerea taxelor ar fi o victorie majoră pentru producătorii auto europeni precum Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW care au o prezență redusă pe piața indiană. În schimb, companii precum Renault, au investit major în uzine locale tocmai pentru a evita taxele existente. De altfel, grupul francez a anunțat acum câteva zile că va prelua pachetul de 51% al Nissan în joint-venture-ul indian Renault Nissan Automotive India Private Ltd (RNAIPL) care va deveni astfel o subsidiară deținută în totalitate de francezi.

În plus, pe lângă mărcile europene beneficiară a unui acord UE – India ar putea fi și compania americană Tesla care va începe anul acesta vânzările de mașini produse în uzina sa de la Berlin pe piața indiană.

„UE a revenit cerând un acord mai bun, iar India dorește să facă o ofertă mai bună”, a declarat una dintre sursele din industrie citată de Reuters. În acest context, Ministerul indian al Comerțului a transmis cererile UE și poziția Indiei oficialilor din Ministerul Industriilor Grele și reprezentanților industriei auto în cadrul unei întâlniri care a avut loc la finalul săptămânii trecute.

Piața auto indiană – care tranzacționează anual circa patru milioane de vehicule noi – este una dintre cele mai protejate din lume. Producătorii auto naționali precum Tata Motors sau Mahindra & Mahindra se opun reducerii taxelor de import pentru vehicule menționând că astfel le sunt amenințate investițiile majore în sectorul producției de mașini.

Ca și în cazul propunerii americane e reducere a taxelor, industria auto din India susține o reducere a taxelor de la 100% la 70% doar pentru un număr limitat de vehicule alimentate cu benzină. Ulterior, în timp, această taxă ar putea scădea la 30%. În privința vehiculelor electrice, producătorii auto indieni nu doresc nicio reducere a taxelor cel puțin până în 2029 pentru a își putea recupera investițiile făcute în dezvoltarea de astfel de produse.

În ciuda pretențiilor industriei auto naționale, India pare dispusă să ajungă la un acord cu UE pentru a evita declanșarea unui război global al taxelor. Analiștii se așteaptă ca ambele părți să fie mai flexibile în negocieri.

India și UE poartă discuții cu privire la un nou acord comercial de mai mulți ani, iar António Costa, președintele Consiliului European, declara recent că a sosit momentul să „avansăm decisiv în negocierile cu India”. Taxele lui Donald Trump par să fi accelerat discuțiile și chiar să avantajeze o înțelegere finală, însă presiunea sub care se află Europa nu este deloc benefică în timpul unor negocierilor, blocul comunitar fiind expus la concesii majore.

Te-ar mai putea interesa și
Un cartonaș semnat de Michael Jordan a fost vândut la licitație pentru 2,5 milioane de dolari
Un cartonaș semnat de Michael Jordan a fost vândut la licitație pentru 2,5 milioane de dolari
Casa de licitaţii Joopiter, fondată de artistul Pharrell Williams, a vândut un cartonaş semnat de Michael Jordan, fosta legendă a echipei de baschet Chicago Bulls, cu care a câştigat şase......
Ciprian Ciucu: PNL are un pariu cu istoria. Şi vor fi convulsii sociale. Şi va fi greu
Ciprian Ciucu: PNL are un pariu cu istoria. Şi vor fi convulsii sociale. Şi va fi greu
Prim-vicepreşedintele PNL Ciprian Ciucu, a afirmat, sâmbătă, că partidul din care face parte are un "pariu generaţional" ...
Salarii transparente la Bookster. Job de vară plătit cu venit de 3.500 de lei „în mână”
Salarii transparente la Bookster. Job de vară plătit cu venit de 3.500 de lei „în mână”
Bookster, platforma de închiriere de cărţi pentru corporatişti, face angajări. Postul vacant cu salariul transparent, ...
Bogdan Ivan anunță că la retificarea bugetară vor fi alocați 950 de milioane de lei pentru schema de protecţie a consumatorilor vulnerabili de electricitate
Bogdan Ivan anunță că la retificarea bugetară vor fi alocați 950 de milioane de lei pentru schema de protecţie a consumatorilor ...
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că la rectificarea bugetară se vor aloca 950 de milioane ...