În Europa, costă mai mult să cumperi gaze pentru vară decât pentru această iarnă

 Preţul gazelor naturale în Europa pentru livrarea în această vară este mai ridicat decât pentru contractele din această iarnă, ceea ce indică faptul că regiunea este bine aprovizionată pentru actualul sezon iar viitoarea dificultate o va reprezenta refacerea stocurilor, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 26 ian. 2024, 10:59
În Europa, costă mai mult să cumperi gaze pentru vară decât pentru această iarnă

Cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în februarie şi martie se tranzacţionează acum cu aproape un euro mai puţin decât cele pentru livrare în iunie şi iulie, iar decalajul dintre cele două contracte s-a adâncit din ianuarie.

Diferenţa relevă faptul că traderii sunt acum din ce în ce mai încrezători că Europa nu se va confrunta cu dificultăţi de aprovizionare în această iarnă, în pofida volatilităţii care încă domină piaţa. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale se tranzacţionează acum sub 30 euro pentru un Megawatt-oră, aproape de cel mai redus nivel din vara anului trecut.

Cererea pentru gaze în Europa rămâne destul de redusă, în contextul redresării lente a economiei, iar regiunea încă beneficiază de stocurile record de anul trecut. Producţia de energie regenerabilă peste medie şi iarna destul de blândă au ajutat la menţinerea preţului gazelor. Temperaturi peste medie ar urma să se înregistreze şi în februarie, ceea ce va reduce cererea de combustibil pentru încălzirea locuinţelor.

Totuşi, traderii monitorizează evoluţiile legate de exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Qatarului, care i-a informat pe unii cumpărători din Europa de reprogramarea livrărilor, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Viitoarea provocare a Europei o va reprezenta refacerea stocurilor pentru următoarea iarnă. Posibilitatea unei veri extrem de călduroase înseamnă că ar putea creşte cererea pentru folosirea energiei la aparatele de aer condiţionat. Deja 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată.

Vineri dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau puţin modificate, la aproximativ 27 euro pentru un Megawatt-oră.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...