În goana după bani, unii furnizori au lăsat populaţia fără curent. ANRE a dat un ordin să stopeze practica

După creşterea masivă a preţurilor la energie electrică de pe piaţa spot, care au atins maxime istorice în luna ianuarie, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pregătit o reglementare care, cel puţin teoretic, face ca pe viitor consumatorii casnici să fie protejaţi, măcar partial de unele distorsiuni ale pieţei.
Mihai Nicuţ - sâm, 04 feb. 2017, 21:52
În goana după bani, unii furnizori au lăsat populaţia fără curent. ANRE a dat un ordin să stopeze practica

ANRE a elaborat un proiect de ordin pentru modificate Regulamentului de organizare și desfășurare a licitațiilor simultane cu preț descrescător pe piața centralizată pentru serviciul universal (PCSU). Iată una dintre cele mai importante prevederi ale ordinului:

„Participanții la licitație declarați câștigători în urma desfășurării unei sesiuni de licitație, care nu respectă obligațiile rezultate din contractele încheiate cu FUI (furnizorii de ultimă instanţă-n.red.) conform prevederilor din Secțiunea 7.3., nu au dreptul să transmită oferte de vânzare în următoarele 3(trei) sesiuni de licitație organizate pe PCSU.”

În acest moment, coşul de energie al consumatorilor casnici, marea majoritate alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă (Electrica, Enel, CEZ, E.On) este format 20% din energie la preţ reglementat de stat şi 80% din energie la preţ de piaţă (componenta de piaţă concurenţială-CPC). Tariful CPC este aprobat de ANRE pe baza preţurilor cu care FUI cumpără energie de pe această piaţă – PCSU. Practic, producătorii sau alţi furnizori depun oferte pe această piaţă, de patru ori pe an, iar FUI cumpără energia cea mai ieftină.

De ce a fost nevoie de acest ordin?

Pentru că mecanismele de piaţă, alături de unele reglementări, au permis un comportament incorect, potrivit unor surse din piaţă. Caz: un furnizor privat, sau un producător depune în luna decembrie oferte de energie electrică pe PCSU, cu livrare în primul trimestru al acestui an. Câştiga licitaţia pentru că vine cu un preţ bun, FUI cumpără şi încheie contractul şi este sigur că va avea energie. Potrivit datelor OPCOM, preţurile de închidere a licitaţiilor pe PCSU, pentru energia livrată în ianuarie, au fost cuprinse între 168 şi 211 lei/MWh. Însă, în luna ianuarie, pe altă piaţă, cea spot (piaţa pentru ziua următoare), preţurile au ajuns, în unele momente, la 670 de lei MWh.

În aceste condiţii, furnizorul sau producătorul care a încheiat cu FUI contractul, în decembrie, la un preţ de 168 de lei, nu mai livrează energia, şi iese cu ea pe PZU, unde o vinde de patru ori mai scump. FUI, care rămâne fără energie, este obligat să o caute în altă parte, inclusiv pe PZU, de unde o cumpără la alt preţ, care ulterior, la momentul recalculării de către ANRE a tarifului CPC, va fi suportat de consumator.

Potrivit proiectului de ordin, cine nu va livra energia conform contractului încheiat cu FUI nu va mai avea dreptul să facă oferte pe această piaţă în următoarele trei trimestre.

„Dacă nu ar fi apărut astfel de situaţii, de ce credeţi că am elaborat ordinul?”, a spus preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, fără a a detalia. „Încercăm să mai disciplinăm piaţa. Probabil că anumite creşteri excesive de preţ de pe PZU s-au datorat şi faptului că au fost unii incorecţi”, a spus Havrileţ.

De altfel, problema a fost ridicată şi de Asociaţia Companiilor de Utilităţi, care a cerut autorităţilor să analizeze și activitatea furnizorilor de energie care au denunțat contracte în această perioadă.

Vânzătorii pe PCSU ar putea fi încurajaţi să-şi respecte contractele şi pentru faptul că în contractele lor de livrare nu există obligativitatea unor garanţii, care să fie executate imediat, aşa cum este pe alte pieţe. Contractul de pe această piaţă este unul standard, aprobat de ANRE, care explică lipsa garanţiei prin faptul că aşa se asigură un preţ mai mic al energiei. „Pentru clientul final, garanţia este un cost”, a explicat Havrileţ.

Contractul are într-adevăr posibilitatea de a se plăti daune, cu menţiunea că acestea se pot plăti mult mai târziu sau chiar niciodata, daca furnizorul intră în insolvenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...