În Oltenia s-a furat într-un an energie cât pentru consumul de electricitate al unui oraș, pierderea sare de 10 milioane de euro. Hoții sunt tot mai ingenioși

Oficialii CEZ au vorbit recent despre înmulțirea furturilor de energie din rețea și despre noi metode, mai sofisticate, de sustragere de energie electrică. Pe baza datelor publice, am făcut niște calcule și am estimat amploarea acestor furturi, pentru rețeaua administrată de Distribuție Energie Oltenia.
Mihai Nicuţ - vin, 09 iul. 2021, 22:09
În Oltenia s-a furat într-un an energie cât pentru consumul de electricitate al unui oraș, pierderea sare de 10 milioane de euro. Hoții sunt tot mai ingenioși

Deși furturile de energie electrică sunt o problemă pentru toată țara, singurii care au vorbit în ultima vreme cu subiect și predicat despre asta au fost oficialii CEZ, companie care administrează și rețeaua de distribuție din zona Oltenia, una dintre cele opt din România.

„Pandemia ne-a adus în situaţia de a gestiona metode noi de furt. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar cazurile de fraudă au crescut foarte mult în acest an şi ne-am întrebat ce se întâmplă.

Motivul este că, în afară de ‘specialiştii’ locali, cu care deja începuserăm să gestionăm problemele, le învăţaserăm metodele, am început să anticipăm paşii lor şi eram oarecum în victorie în lupta asta – şi să ştiţi că mereu în lupta noastră cu frauda am fost sprijiniţi de autorităţile locale, de poliţie, jandarmerie, de toţi cei care ne puteau facilita accesul şi să ne ajute în definitivarea dosarelor – deci faţă de acei clasici ‘jucători’, pe această piaţă au început să apară noi ‘jucători’ ultrapecializaţi în furturi de energie electrică şi în diverse dispozitive foarte sofisticate cu care reuşesc să oprească contoarele, bazate pe telecomandă.

N-o să mă credeţi la ce nivel de tehnologizare s-a ajuns în acest domeniu! Este vorba despre cei întorşi din străinătate, odată cu pandemia, iar cazurile de fraudă au crescut”.

Declarația a fost făcută de Doina Vornicu, director operaţional al CEZ România, și a fost consemnată de noi în acest text:

„Jucători” ultraspecializaţi în furturi de energie s-au întors în ţară, odată cu pandemia – Doina Vornicu, CEZ

Și totuși, cât se fură?

CEZ administrează prin Distribuție Energie Oltenia (DEO), rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți. Potrivit ultimelor date din raportul de sustenabilitate al DEO pentru 2020, publicat recent, pierderile totale din rețea în 2020 au fost de circa 804 GWh (consum propriu tehnologic CPT), cea mai mare poarte fiind însă CPT tehnic.

Însă, din acest volum total, 89,85 GWh de energie electrică au reprezentat CPT comercial, adică furturile de energie electrică din rețea.

Adică s-au furat 89,85 milioane de kilowați-oră, în anul 2020, în total din rețeaua DEO. Putem face o estimare a valorii acestei energii neplătite, care, comparativ, ar fi asigurat lejer consumul anual de energie electrică a circa 60.000 de gospodării (am estimat un consum mediu de 125 kWh/lună). Deci s-a furat într-un an cam cât ar consuma un oraș de dimensiuni mici spre medii într-un an.

Pentru a estima pierderea totală, am ales să folosim vechiul preț reglementat pe care îl plăteau clienții casnici din zona de rețea a CEZ, adică 0,66 lei/kWh, cu toate taxele incluse. Rezultă o valoare totală a furturilor de aproape 60 de milioane de lei, adică circa 12 milioane de euro, în anul 2020. De reținut că CPT comercial, adică furturile de energie nu sunt recunoscute de ANRE în calculul tarifului de distribuție, deci suma rămâne pierdere pentru companie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând din 16 octombrie şi până astăzi, iar în scurt timp toţi......
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...