În OPEC, fiecare e pentru el – analiză Saxo Bank

Strategia 'produce şi domină' stabilită de statele membre OPEC pe 27 noiembrie 2014 a creat un climat global în care fiecare se descurcă aşa cum poate. Nu văd niciun fel de cooperare între membrele OPEC şi statele nemembre. E fiecare pentru el, iar producătorii nu fac altceva decât să îşi protejeze veniturile, arată Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank, într-o analiză privind evoluţiile pe piaţa petrolului.
Economica.net - joi, 19 nov. 2015, 13:00
În OPEC, fiecare e pentru el - analiză Saxo Bank

Să nu neglijăm faptul că până şi Rusia a atins un nivel de producţie record în era post-sovietică. Producţia rusă a crescut liniar anul acesta, reflectând o luptă cruntă pentru cotă de piaţă, luptă care a generat o creştere globală a producţiei. Creşterea a venit în pofida unei scăderi vertiginoase a preţului de la nivelul de 100 dolari/baril în vara lui 2014, la puţin peste 40 dolari/baril acum. Ieri după-amiază, barilul de ţiţei Brent era 44,35 dolari, iar WTI era 41,23 dolari.

Scăderea masivă a investiţiilor în industria petrolieră în ultimele 12 luni va genera un impact pozitiv asupra preţului, dar numai după ce cota actuală de producţie va începe să scadă. Cu perspectiva unei cote adiţionale de producţie din partea Iranului în prima parte a lui 2016, reechilibrarea pieţei va depinde de cât din producţie vor tăia producătorii non-OPEC, arată analiza.

Toate privirile sunt aţintite asupra întâlnirii OPEC de luna viitoare. Este de aşteptat ca Arabia Saudită să fie încolţită de Venezuela şi Nigeria, cel mai rău lovite de lupta pentru cotă de piaţă.

Ce vrea piaţa de petrol acum să demonstreze este cât de mare e nemulţumirea în cadrul OPEC. Am văzut deja amânarea strategia cartelului pe termen lung – trebuia să fie deja aplicată, or a fost amânată pentru 2016. Membrii OPEC şi-au manifestat dezacordul faţă de unele clauze sugerate de un grup restrâns, clauze care menţionau reducerea producţiei, stabilirea de cote de extracţie şi modalităţi de maximizare a profitului organizaţiei.

Schisma reflectă disconfortul creat de slăbirea preţului, mai ales după ce am văzut barilul scăzând la un nivel comparabil cu 2009.

Ne aşteaptă, aşadar, un decembrie… fierbinte. Cu reuniunea BCE la 3 decembrie şi cea a Rezervei Federale la 17 decembrie, reuniunea OPEC din Viena de pe 4 decembrie va fi cireaşa de pe tort.

Saxo Bank este specialistul în investiţii şi în tranzacţionare online multi-asset, oferind investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacţionare şi investiţii.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...
Numărul migranţilor internaţionali a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19
Numărul migranţilor internaţionali a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19
Numărul migranţilor internaţionali a crescut uşor în 2020, în pofida impactului brutal al pandemiei de COVID-19 asupra ...