În OPEC, fiecare e pentru el – analiză Saxo Bank

Strategia 'produce şi domină' stabilită de statele membre OPEC pe 27 noiembrie 2014 a creat un climat global în care fiecare se descurcă aşa cum poate. Nu văd niciun fel de cooperare între membrele OPEC şi statele nemembre. E fiecare pentru el, iar producătorii nu fac altceva decât să îşi protejeze veniturile, arată Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank, într-o analiză privind evoluţiile pe piaţa petrolului.
Economica.net - joi, 19 nov. 2015, 13:00
În OPEC, fiecare e pentru el - analiză Saxo Bank

Să nu neglijăm faptul că până şi Rusia a atins un nivel de producţie record în era post-sovietică. Producţia rusă a crescut liniar anul acesta, reflectând o luptă cruntă pentru cotă de piaţă, luptă care a generat o creştere globală a producţiei. Creşterea a venit în pofida unei scăderi vertiginoase a preţului de la nivelul de 100 dolari/baril în vara lui 2014, la puţin peste 40 dolari/baril acum. Ieri după-amiază, barilul de ţiţei Brent era 44,35 dolari, iar WTI era 41,23 dolari.

Scăderea masivă a investiţiilor în industria petrolieră în ultimele 12 luni va genera un impact pozitiv asupra preţului, dar numai după ce cota actuală de producţie va începe să scadă. Cu perspectiva unei cote adiţionale de producţie din partea Iranului în prima parte a lui 2016, reechilibrarea pieţei va depinde de cât din producţie vor tăia producătorii non-OPEC, arată analiza.

Toate privirile sunt aţintite asupra întâlnirii OPEC de luna viitoare. Este de aşteptat ca Arabia Saudită să fie încolţită de Venezuela şi Nigeria, cel mai rău lovite de lupta pentru cotă de piaţă.

Ce vrea piaţa de petrol acum să demonstreze este cât de mare e nemulţumirea în cadrul OPEC. Am văzut deja amânarea strategia cartelului pe termen lung – trebuia să fie deja aplicată, or a fost amânată pentru 2016. Membrii OPEC şi-au manifestat dezacordul faţă de unele clauze sugerate de un grup restrâns, clauze care menţionau reducerea producţiei, stabilirea de cote de extracţie şi modalităţi de maximizare a profitului organizaţiei.

Schisma reflectă disconfortul creat de slăbirea preţului, mai ales după ce am văzut barilul scăzând la un nivel comparabil cu 2009.

Ne aşteaptă, aşadar, un decembrie… fierbinte. Cu reuniunea BCE la 3 decembrie şi cea a Rezervei Federale la 17 decembrie, reuniunea OPEC din Viena de pe 4 decembrie va fi cireaşa de pe tort.

Saxo Bank este specialistul în investiţii şi în tranzacţionare online multi-asset, oferind investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacţionare şi investiţii.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...