În plin scandal Ghosn, Nissan este aproape să raporteze cele mai slabe rezultate din ultimii 11 ani

Nissan Motor ar putea raporta joi primele sale pierderi trimestriale din ultimul deceniu, au declarat pentru Reuters trei surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrvit Agerpres.
Economica.net - mie, 12 feb. 2020, 18:18
În plin scandal Ghosn, Nissan este aproape să raporteze cele mai slabe rezultate din ultimii 11 ani

Compania niponă trece de mai bine de doi ani zile printr-un scandal de proporţii, în care actor principal este fostul dirctor general al firmei Carlos Ghosn, de la care acum caută să obţină despăgubiri de 91 de milioane de dolari. Ghosn a fost concediat imediat după arestarea sa, în noiembrie 2018, şi a demisionat din funcţia de preşedinte director general al Renault în ianuarie 2019.

Alianţa Nissan-Renault s-a confruntat cu o creştere a tensiunilor, după ce Ghosn a fost acuzat în Japonia de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere.

Trei surse de la Nissan au declarat pentru Reuters că se aşteaptă la anunţarea unor rezultate financiare slabe, una din ele descriind cifrele ca fiind „groaznice”. Alte două surse au declarat că există posibilitatea ca grupul nipon să raporteze pierderi operaţionale, ceea ce ar reprezenta prima pierdere trimestrială din 2009.

Reprezentanţii Nissan nu au comentat informaţia.

Separat, compania l-a dat în judecată pe Ghosn în Japonia, cerând despăgubiri de de 91 milioane de dolari pentru încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere.

Un purtător de cuvânt al lui Ghosn a reacţionat, acuzând Nissan că „încearcă să creeze o diversiune înaintea publicării celor mai slabe rezultate din 2009”.

Conform analiştilor de la SmartEstimate, Nissan ar urma să raporteze un profit operaţional de 48,6 miliarde de yeni (442,5 milioane de dolari) pentru trimestrul patru din 2019, mai puţin de jumătate faţă de profitul de 103 miliarde de yeni în urmă cu un an.

Sursele au avertizat că Nissan ar putea reduce estimarea anuală de profit la 150 miliarde de yeni, ceea ce ar reprezenta cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...