Premieră: sumă virată de la buget pentru plata pensiilor de serviciu ale magistraţilor civili a depăşit un miliard de lei în 2022

Suma plătită de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale magistraţilor civili a depăşit, în premieră, pragul psihologic de un miliard de lei în anul 2022. Magistraţii pensionaţi au primit cea mai mare sumă de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu în anul 2022 dintre toţi civilii beneficiari de pensii din România, arată analiza Economica.net. În total, pensiile de serviciu ale magistraţilor civili au costat 1,17 miliarde de lei în anul 2022, cu 12,4% mai mult decât în anul 2021, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Cristina Şomănescu - Dum, 09 apr. 2023, 22:54
Premieră: sumă virată de la buget pentru plata pensiilor de serviciu ale magistraţilor civili a depăşit un miliard de lei în 2022

Pensia de serviciu medie a magistraţilor civili se apropie de 20.800 de lei brut lunar în anul 2022 şi este cu 4% mai mare decât cea din anul 2021, arată analiza Economica.net bazată pe datele pe care le-am obţinut de la Casa Naţională de Pensii Publice.

Pensiile de serviciu ale magistraţilor civili sunt formate dintr-o cotă suportată din bugetul asigurărilor sociale, determinată doar în funcţie de contributivitate, şi dintr-o cotă plătită de la bugetul de stat. Suma virată de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu civile acoperă diferenţa dintre pensia stabilită prin lege specială şi valoarea pensiei obţinute strict în baza principiului contributivităţii.

Cota de pensie medie brută cuvenită acestora în funcţie de contributivitate se apropie de 1.400 de lei lunar în anul 2022 şi e 2,6% mai mare decât cea din anul 2021. Cota de pensie medie brută plătită magistraţilor din bugetul de stat e aproape 19.400 de lei lunar în anul 2022 şi e cu 4,15% mai mare decât cea din anul 2021, reiese din analiza Economica.net.

Per total, pensiile de serviciu ale magistraţilor au costat 1,17 miliarde de lei în anul 2022, cu 12,4% mai mult decât în anul 2021, potrivit datelor comunicate pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Peste 93% din valoarea totală a pensiilor de serviciu acordate în anul 2022 magistraţilor pensionaţi a fost virată doar din bugetul de stat şi doar circa 6,7% din valoarea antemenţionată a fost plătită din bugetul asigurărilor sociale, adică strict în funcţie de contributivitate, reiese din calculele făcute de Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de la CNPP.

În anul 2022 suma plătită de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale magistraţilor a depăşit, în premieră, pragul psihologic de un miliard de lei.

Nuanţat, suma virată de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor e de 1,09 miliarde de lei în anul 2022 şi este cu 12,5% mai mare decât cea virată pentru aceste pensii în anul 2021, arată analiza Economica.net.

Magistraţii pensionaţi au primit cea mai mare sumă de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu în anul 2022 dintre toţi civilii beneficiari de pensii din România, arată analiza Economica.net.

Numărul magistraţilor pensionari a crescut continuu, dar nesemnificativ, pe parcursul anilor 2021 şi 2022.
4.862 de magistraţi civili au încasat pensie de serviciu în decembrie 2022, numărul acestora crescând cu 9,2% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea sau moralitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
România, campioana inflaţiei din UE în luna ianuarie
România, campioana inflaţiei din UE în luna ianuarie
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare......
Uber lansează UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori împart aceeași cursă la tarife mai mici
Uber lansează UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori împart aceeași cursă la tarife mai mici
Uber anunță lansarea UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori pot împărți aceeași cursă la costuri ...
Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties din Brașov intră în procedură de concordat preventiv
Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties din Brașov intră în procedură de concordat preventiv
Tribunalul Brașov a dispus deschiderea procedurii de concordat preventiv a Qualis Properties, ca urmare a admiterii apelului ...
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Filiala locală a grupului Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a raportat pentru anul ...