Israelul încearcă să-şi reimpună controlul asupra Fâşiei Gaza şi loveşte „peste 500 de ţinte”

Armata israeliană a anunţat luni că a lovit "peste 500 de ţinte" în timpul nopţii în Fâşia Gaza, pentru a încerca să reia controlul în faţa combatanţilor Hamas, în a treia zi de confruntări care s-au soldat cu peste 1.100 de morţi în cele două tabere, informează AFP.
AGERPRES - lun, 09 oct. 2023, 09:10
Israelul încearcă să-şi reimpună controlul asupra Fâşiei Gaza şi loveşte

„În timpul nopţii, avioane de luptă, elicoptere şi artilerie au lovit peste 500 de ţinte ale teroriştilor din Hamas şi Jihadul Islamic”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Încercând să recapete controlul după atacul surprinzător al Hamas declanşat sâmbătă – pe uscat, în aer şi pe mare – în plin Sabat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor – forţele israeliene continuă să-i vâneze pe membrii organizaţiei paramilitare în sudul Israelului, unde au comasat 100.000 de rezervişti, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul atacului şi 2.150 au fost răniţi, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţa.

Bulversat de cel mai sângeros atac de pe teritoriul său de la crearea sa, Israelul a declarat oficial război Hamas duminică, după ofensiva fără precedent lansată cu o zi în urmă de mişcarea islamistă palestiniană din Gaza, confruntările făcând peste o mie de morţi în total.

Încercând să recâştige controlul după acest atac de amploare – pe uscat, prin aer şi pe mare – în plin Shabbat, sărbătoarea evreiască săptămânală, forţele israeliene au continuat să vâneze duminică membrii Hamas din sudul Israelului şi au continuat loviturile aeriene împotriva ţintelor din Gaza, unde au fost distruse mai multe clădiri.

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU, fără a întruni, însă, unanimitatea, au condamnat duminică ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului în timpul unei întâlniri de urgenţă cu uşile închise.

UPDATE ORA 04.35 O şcoală a UNRWA din Gaza a fost lovită direct şi avariată grav de forţele israeliene

O şcoală aparţinând Agenţiei de Ajutorare şi Lucrări a ONU pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a fost „lovită direct” şi „avariată grav” în atacurile de retorsiune ale forţelor israeliene în Fâşia Gaza, informează luni dpa.

UPDATE ORA 4.20 ONU: Mai mulţi membri au condamnat ofensiva Hamas în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat duminică ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, chiar dacă Statele Unite au regretat lipsa unanimităţii în timpul acestei întâlniri de urgenţă cu uşile închise, informează luni AFP.

Chiar înainte de sesiune, Statele Unite au cerut tuturor membrilor Consiliului să condamne ferm „actele teroriste odioase” ale Hamas „împotriva poporului israelian şi a guvernului acestuia”.

„Un număr mare de ţări au condamnat atacurile Hamas. Dar, evident, nu toate”, şi-a exprimat regretul în faţa presei adjunctul ambasadorului american Robert Wood, la finalul întâlnirii.

UPDATE ORA 4.00 Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei Hamas

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului sâmbătă, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţă, informează AFP.

Armata israeliană a raportat, de asemenea, 2.150 de israelieni răniţi începând de sâmbătă dimineaţă, într-o actualizare postată pe contul său de X.

De asemenea, mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în această ofensivă, conform unei declaraţii făcute duminică de un oficial SUA.

UPDATE ORA 01.51 Emiratele Arabe Unite califică atacurile Hamas asupra Israelului drept o escaladare gravă

Emiratele Arabe Unite au calificat duminică atacurile desfăşurate de facţiunea islamistă palestiniană Hamas împotriva oraşelor israeliene drept o „escaladare serioasă şi gravă”, informează luni Reuters.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite s-a declarat, de asemenea,”îngrozit” de informaţiile referitoarea la faptul că civili israelieni au fost luaţi ostatici din casele lor.

UPDATE ORA 01.03 SUA solicită Consiliului de Securitate al ONU să condamne ofensiva Hamas

Statele Unite au făcut apel duminică la toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU, reunit de urgenţă, pentru o condamnare fermă a ofensivei organizaţiei palestiniene Hamas împotriva Israelului, transmite AFP.

„Sperăm că toţi membrii Consiliului vor condamna cu fermitate ceea ce s-a întâmplat” în Israel, a declarat reporterilor adjunctul ambasadorului SUA, Robert Wood, chiar înainte de reuniunea cu uşile închise a Consiliului.

„Sperăm să auzim din partea altor membri ai Consiliului o condamnare fermă a acestor acte teroriste odioase comise împotriva poporului israelian şi a guvernului acestuia”, a adăugat el, menţionând că, în acest stadiu, nu se pune problema unei declaraţii a Consiliului.

ORA 00.08 Israel: Preşedintele Herzog afirmă că Iranul se face parţial vinovat pentru atacurile Hamas

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că Iranul este parţial responsabil pentru atacul pe scară largă al Hamas, adăugând că războiul nu se va încheia rapid, informează dpa.

„Păcatul de neiertat” nu doar că a fost „condus de o organizaţie teroristă criminală”,”ci şi de o axă malefică a cărei bază se află în Iran”, a afirmat şeful statului israelian duminică seara, într-o cuvântare adresată naţiunii.

Reprezentanţii Iranului, a spus el, lucrează neobosit pentru a dezmembra Israelul.

Preşedintele Herzog le-a mai spus israelienilor că luptele vor dura mult timp.

„Un asemenea război nu se termină într-o clipă” şi urmează zile grele, a spus el.”Suntem în război pentru căminele noastre”.”Statul Israel va câştiga şi de această dată. Nu avem altă opţiune”.

Te-ar mai putea interesa și
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie" în faţa creşterii tensiunilor......
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...