Povestea a doi profesori români care fac milioane de euro din şerveţele

23 10. 2012
sotii_puchin_86221800

Din 2004 de când au început afacerea cu şerveţele, hârtie igienică, prosoape pliate şi role profesionale de hârtie, doi foşti profesori, Claudiu şi Nicoleta Puchin, au fost în continuă expansiune. Au pornit la drum cu 1.000 de dolari împrumutaţi de la rude,  iar acum controlează o afacere de aproximativ 4 milioane de euro. Au în jur de 70 de slariaţi, iar cei aproximativ 50 de muncitori din fabrică lucrează de curând în trei schimburi. „Pe unele utilaje am trecut la 3 schimburi de acum aproximativ 3 luni, iar pe utilajele mai vechi am introdus schimbul trei de aproximativ o lună”, povesteşte pentru ECONOMICA.NET Claudiu Puchin, patronul RomPaper care se pregăteşte să mai angajeze 10 oameni.

O fabrică mai mare 

Acesta are în derulare o investiţie de 750.000 de euro pentru extinderea halei de producţie şi ridicarea unui cort de depozitare şi tocmai a achiziţionat un teren 11.700 de metri pătraţi care îi va asigura spaţiul pentru extindere. Miza este o fabrică capabilă să producă cu 30% mai mult, faţă de 211-220 de tone de materie primă procesată cât este capacitatea în momentul de faţă. „Finalizarea proiectului va avea loc în luna decembrie a acestui an, urmând ca la începutul anului viitor să mai aducem nişte utila. Practiv, vrem să dublăm capacitatea utilajelor luate prin fonduri europene”, ne-a declarat Puchin. 

Extindere pe credit

De altfel, fostul profesor a reuşit să se extindă doar prin creditare, apelând la început şi la fonduri europene. „Utilajele vor fi luate tot prin credit. Am beneficiat însă şi de fonduri europene, 270.000 se euro pe care i-au accesat acum trei ani pentru utilajele de şerveţele faciale la cutie şi prosoape”, ne-a mai povestit patronul RomPaper potrivit căruia apelează de fiecare dată la serviciile EximBank pentru că nu trebuie să ofere garanţii. Noi am pornit cu 1.000 de dolari şi nu am avut niciodată suficiente garanţii”, a mai explicat Puchin. 

Societăţile comerciale pot primi din partea EximBank, pe lângă produse de creditare, o garanţie care acoperă până la 80% din valoarea creditului pentru o activitate curentă pe care o societate urmează sa il contracteze la orice banca comercială. La acelasi nivel pot fi acoperite şi scrisorile de garanţie bancară.

Exporturi în creştere

RomPaper controlează în jur de 30-40% din piaţa românească de profil, în fucnţie de prods, dar s-au extins serios şi peste graniţe. Produsele RomPaper ajung momentan în marile lanţuri de retail din Republica Moldova, Bulgaria,Cehia şi Slovacia. Noul an le va deschide însă noi pieţe. ” Urmează Polonia de la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. Exportăm până 10% din producţie, dar sigur acest procent va creşte anul viitor”, ne asigură Puchin, care comercializează în proporţie de aproximativ 45% sub brandul marilor lanţuri de retail. Atuul lui în competiţia cu producătorii externi? „Seriozitatea” conchide fostul profesor . În primul rând realizăm produse de calitate, iar în al doilea rând onorăm cu promptitudine comenzile”, mai dezvăluie Puchin secretul succesului său în business.