În timp ce Egiptul dorește un summit privind „viitorul cauzei palestiniene”, armata israeliană așteaptă o „decizie politică” pentru a declanșa ofensiva

Autorităţile egiptene au anunțat că vor „extinde invitaţia la un summit regional şi internaţional privind viitorul cauzei palestiniene”. În același timp, armata israeliană nu așteaptă decât o „decizie politică”, pentru a intra în forță în fâșia Gaza.
Ion Dobreanu - Dum, 15 oct. 2023, 18:40
În timp ce Egiptul dorește un summit privind „viitorul cauzei palestiniene”, armata israeliană așteaptă o „decizie politică” pentru a declanșa ofensiva

Autorităţile egiptene au declarat duminica aceasta că vor „extinde invitaţia la un summit regional şi internaţional privind viitorul cauzei palestiniene”, cu puţin timp înainte ca secretarul de stat american, Antony Blinken, să sosească la Cairo în cadrul unui turneu regional, transmite France Presse.

Într-un moment în care Hamas, aflat la putere în Gaza, şi Israelul sunt angajate într-un război deschis – cu mii de morţi de ambele părţi şi aproximativ un milion de persoane strămutate – iar conflictul ameninţă să se extindă, Consiliul Securităţii Naţionale de la Cairo nu a oferit nici un calendar şi nici o listă de participanţi la acest summit.

Egiptul, mediatorul istoric între palestinieni şi israelieni, este prima ţară arabă care a recunoscut Israelul. Acesta împarte frontiera de nord-est cu Gaza şi cu statul israelian.

Ajutoarele internaţionale sosesc la Sinai de câteva zile, aşteptând să fie transferate în Gaza.

Însă, după trei bombardamente israeliene în mai puţin de 24 de ore, luni şi marţi, punctul de trecere Rafah, singurul din Gaza care nu este controlat de Israel, a fost închis.

În timp ce armata israeliană a ordonat vineri ca cei 1,1 milioane de locuitori din nordul Fâşiei Gaza să se mute în sud, Consiliul Securităţii Naţionale, condus de preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a reiterat că „respinge relocarea populaţiei care are scopul de a pune capăt cauzei palestiniene în detrimentul ţărilor vecine”, potrivit biroului prezidenţial.

Pentru preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, o astfel de „relocare” este o „a doua Nakba”, „catastrofa” care a însemnat exodul a 760.000 de palestinieni după crearea Israelului în 1948.

Cairo se teme că locuitorii din Gaza ar putea forţa graniţa lor, aşa cum au făcut-o la începutul blocadei israeliene în 2008.

Fostul ministru adjunct de externe israelian Danny Ayalon a stârnit recent controverse pe această temă.

„Nu le spunem locuitorilor din Gaza să se înece în mare (…) Există un spaţiu aproape infinit în deşertul Sinai”, a declarat el pentru canalul Al-Jazeera din Qatar.

„Egiptul trebuie să joace jocul”, a mai spus el, sugerând că Israelul şi comunitatea internaţională ar putea finanţa „oraşe de corturi cu alimente şi apă” pentru a-i „găzdui temporar pe toţi în Sinai”.

Deocamdată, punctul de trecere Rafah este încă închis, deoarece Egiptul a condiţionat plecarea americanilor, negociată de Washington, de ajungerea ajutorului umanitar în Gaza.

Zeci de persoane cu dublă cetăţenie, ţinând paşapoarte străine în mână, aşteaptă în apropierea terminalului, care a fost bombardat de trei ori în ultimele zile de aviaţia israeliană. Una dintre aceste persoane, Said al-Hassi, care încearcă să se întoarcă în Suedia, pe care a părăsit-o în urmă cu trei săptămâni pentru o vacanţă în Rafah, unde locuieşte familia sa, spune că „în ţările paşnice” îşi poate folosi paşaportul suedez, dar aici, „un paşaport nu are nicio valoare în faţa bombardamentelor şi a războiului”, relatează AFP.

Cairo susţine că terminalul nu poate fi folosit „exclusiv” pentru plecarea străinilor. Nimeni nu va pleca, explică surse citate de mass-media apropiate serviciilor de informaţii, atâta timp cât ajutorul umanitar internaţional pentru Gaza, care se acumulează în Sinaiul egiptean, nu va fi lăsat să treacă.

Israelienii, gata de ofensivă

Israelul îşi masează în continuare trupele pentru o ofensivă terestră în nordul bombardat al Fâşiei Gaza, hotărât să anihileze Hamas în cea de-a noua zi a războiului declanşat de un atac al mişcării islamiste palestiniene, cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul său.

„Suntem desfăşuraţi de-a lungul Fâşiei Gaza cu forţele noastre terestre, pregătindu-ne pentru următoarea etapă a operaţiunii”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Cornicus. Armata a precizat că aşteaptă o „decizie politică”.

Un milion de locuitori ai acestui teritoriu palestinian, care are o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, au fost strămutaţi de la începutul conflictului şi după atacurile israeliene, a anunţat duminică ONU.

Israelul îi îndeamnă în mod constant pe locuitorii din Gaza care trăiesc în nordul teritoriului să fugă cât mai repede spre sud, acuzând Hamas, care se opune acestei evacuări, că îi împiedică pe civili să plece.

Israelul afirmă că vizează oraşul Gaza, în nord, pentru a distruge centrul de operaţiuni al mişcării islamiste palestiniene, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. Duminică, armata a anunţat că a ucis un al treilea lider militar al Hamas, pe care îl consideră responsabil pentru atacul din 7 octombrie.

Dar loviturile continuă şi în sudul ţării, unde zeci de mii de persoane sunt strămutate şi lipsite de orice mijloace, potrivit locuitorilor. La Rafah, în zorii zilei, casa unui medic „a fost vizată, întreaga familie a fost distrusă”, a declarat un vecin, Khamis Abu Hilal.

Peste 1.300 de persoane au fost ucise în Israel în timpul atacului lansat de comandourile Hamas, majoritatea civili, inclusiv copii, iar 126 de persoane au fost răpite de Hamas, potrivit ultimelor cifre furnizate duminică de armată, care a anunţat că a găsit cadavre de ostatici în timpul unor incursiuni în teritoriu. Hamas a anunţat că 22 de ostatici au fost ucişi de atacuri israeliene.

Riposta israeliană a ucis peste 2.300 de persoane, dintre care peste 700 de copii, în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac controlat de organizaţia islamistă din 2007, şi a rănit peste 9.042 de persoane, potrivit autorităţilor locale.

Citește și:
– Armata israeliană a găsit cadavre ale unor ostatici. Liderul Hamas acuză Israelul de comiterea unor crime de război

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...