În toamnă va fi votată noua lege RCA. Senatul vrea convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbateri

Ultimele rectificări şi puncte de vedere solicitate de guvern pe marginea proiectului legii RCA au fost aprobate de ASF şi transmise către iniţiatorul legii, Senatul. Surse din piaţă au declarat pentru ECONOMICA.NET că Senatul intenţionează să convoace o sesiune extraordinară pentru dezbaterea legii RCA.
Gabriela Ţinteanu - sâm, 02 iul. 2016, 08:40
În toamnă va fi votată noua lege RCA. Senatul vrea convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbateri

Subiectul RCA a fost mult dezbătut la toate nivelurile: Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF), asociaţiilor din piaţă, consumatori, parlamernt, ministerul finanţelor, etc. Proiectul trimis iniţial de ASF a fost dezbătut cu piaţa şi aprobat în consiliul Autorităţii şi trimis către Ministerul Finanţelor. După dezbaterile din Parlament au apărut o serie de amendamente şi s-au făcut tot felul de propuneri.

Prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Constantinescu ne-a declarat că, „noi am trimis ultimele propuneri pe 29 iunie…şi sunt încrezător că va fi timp suficient pentru avize şi vot, în aşa fel ca până în noiembrie să avem o nouă lege a RCA”.

Acesta a precizat că proiectul final oferă consumatorului mai multe opţiuni pentru asigurarea obligatorie auto.

„Chiar ieri (n.r.-28.06), noi am luat în dezbatere acest proiect în cadrul consiliului, am aprobat în cea mai mare parte propunerile dânşilor, iar astăzi o să-l trimitem la Ministerul Finanţelor pentru a putea fi promovat”, spune Cornel Constantinescu. Oficialul ASF spune că ultimele modificări pe care le-a suferit legea sunt în general chestiuni legate de definiţii, cum ar fi cererea de despăgubire, momentul în care ea trebuie transmisă, time-ngul între cele două momente, diverse chestiuni legate de protecţia consumatorului şi felul în care consumatorul va avea posibilitatea de a primi o maşină la schimb pe durata reparaţiilor.

Întrebat dacă acestă facilitate nu va conduce în final la scumpirea poliţei de asigurare, Constantinescu a declarat: „Mie mi se pare o chestie foarte bună. Noi întodeauna trebuie să discutăm în echilibru. Nu putem să discutăm despre servicii suplimentare pe fondul scăderii preţurilor, astăzi când ne aflăm la acest nivel…este o opţiune a consumatorului pentru că acesta trebuie să aibă mai multe opţiuni dintre care să aleagă. În afara opţiunii de a primi maşină la schimb, consumatorii au şi opţiunea să îşi încheie poliţa de asigurare lunar. Este un lucru bun pentru cine nu conduce zilnic autoturismul 24 de luni. Dar este evident! Costul unei poliţe lunare va fi mai mic decât cumulul unei poliţe pe 12 luni. Dar este o chestiune de opţiune.”

Ultimul proiect al legii RCA rămâne cu propunerea de variantă tabelară a vătămărilor corporale, fără să existe însă o definire exactă a valorii punctului de traumă, propus iniţial la nivelul a două salarii minime pe economie. Senatul este cel care va decide, probabil printr-o consultare publică, valoarea punctului de traumă. Nivelul daunelor la vătămările corporale sunt o problemă reală a pieţei asigurărilor şi una din cauzele scumpirii poliţelor.Există situaţii în care două instanţe diferite din ţară au acordat despăgubiri de la simplu la dublu pentru cvătămări corporale similare.

„Aceste vătămări corporale vin şi conduc la creşterea ratei combinate a daunei, ele cresc exploziv şi atunci nu poţi să ai predictibilitate în ceea ce priveşte costurile viitoare pentru poliţe emise astăzi” a declarat Cornel Constantinescu. Acesta precizează că legislativul nu ar avea motive să nu discute această lege şi îşi exprimă speranţa că, „Până în septembrie când se reîntâlneşte Parlamentul este timp suficient ca Ministerul Finanţelor să obţină toate avizele ministerelor de resort. În septembrie legea poate intra în comisii şi cred că timp este suficient ca până în noiembrie să avem deja o nouă lege a RCA”.

Principalele modificări aduse de noul proiect de lege al RCA este înfiinţarea BAR, care unificvă biroul Carte Verde Fondul pentru Protecţia Victimelor Străzii şi baza de date CEDAM, posibilitatea încheierii poliţei de asigurare şi pe o lună de zile, decontarea directă (posibilitatea de a-ti repara maşina pe propriul RCA), sistemul rent a car (maşină la schimb) şi stabilirea unei grile, a unui sistem tabelar pentru determinarea daunelor în cazul vătămărilor corporale şi daunelor morale.

Discuţiile pentru această lege au început în a doua jumătate a lunii ianuarie 2016 şi sperăm că această formă trimisă către Senat va fi ultima. Senatul este iniţiatorul legii, ASF neavând acest drept, iar Senatul trebuie să ia avize de la Guvern, implicit şi de la Ministerul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...