Din 2020 încoace, România a distrus 6,8 milioane de doze de vaccin antiCovid. Acum are în stoc peste 3 milioane de doze, iar Comisia Europeană ne-a mai comandat încă 40 de milioane de doze

28 02. 2024
lupa bani 67843894757

Guvernul a distrus peste 6,8 milioane de doze de vaccin antiCovid de la începutul pandemiei până la finalul anului 2023, arată datele obţinute de Economica.net.
Punctual, în ultimii trei, România a distrus 2,8 milioane de doze de vaccin antiCovid de la Moderna, peste 2 milioane de doze de vaccin de la Astra Zeneca, 1,2 milioane de doze de vaccin de la Pfizer, peste 720.000 de doze de vaccin de la Janssen, potrivit răspunsului Ministerului Sănătăţii obţinut de Economica.net.

Comisia Europeană a mai contractat încă aproape 41 de milioane de doze de vaccin antiCovid pentru România, pe care executivul nu mai vrea să le cumpere.

Comisia Europeană (CE) a contractat încă 40,7 milioane de doze în numele României, doze pe care Guvernul nu mai vrea să le cumpere şi poartă negocieri în acest sens cu producătorii acestor vaccinuri şi cu CE, potrivit informaţiilor obţinute de Economica.net din răspunsul transmis de MS la interpelare.

Pfizer a dat în judecată România pentru cele aproape 29 de milioane de doze de vaccin antiCovid pe care CE le-a comandat în numele României şi pe care Guvernul nu mai vrea să le cumpere.

La 8 ianuarie 2024, a fost  înregistrată în evidențele Ministerului Sănătății citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles, la data de 22 decembrie 2023, în cauza înregistrată cu nr. F5331-23, promovată de către reclamanții Pfizer Inc., BioNTech Manufacturing GmbH, Pfizer România S.R.L. împotriva României, având ca obiect acțiunea în pretenții generate din neexecutarea contractului de achiziție vaccinuri antiCovid-19, încheiat între Pfizer Inc. și BioNTech și Comisia Europeană.

Litigiul a fost inițiat în contextul în care Comisia Europeană, în numele și pentru România, a încheiat cu contractanții Pfizer Inc. și BioNTech Manufacturing GmbH acordul de cumpărare în avans a unui vaccin împotriva Covid-19.

Prin această citaţie, România, reprezentată de Ministerul Sănătății, a fost notificată să se prezinte la 20 februarie 2024, la ora 9:00, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles. Pfizer cere:

  • obligarea României la executarea contractului de achiziţie prin plata sumei de 2,78 de miliarde de lei pentru cele 28,9 milioane de doze de vaccin care au rămas să ne fie livrate, pe care le-a comandat CE, în numele României, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda;
  • obligarea României la plata tuturor costurilor și cheltuielilor de judecată aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare și a daunelor procedurale stabilite la 22.500 de euro.

Guvernul a împuternicit Ministerul Finanțelor să contracteze servicii de asistență juridică și de reprezentare a României în acest proces.
Asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, Strelia CVBA a fost desemnată câştigătoare, urmând să reprezinte România în acest litigiu, criteriul de selecție fiind cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic.