Înaintea mult aşteptatei preluări de către americanii de la J.C. Flowers, pierderile Băncii Carpatica cresc de 43 de ori

Pierderea netă raportată de Banca Comercială Carpatica (BCC) a fost de 15 milioane lei, în prima jumătate a anului 2015 (S1 2015), comparativ cu pierderea de 0,35 milioane lei raportată la aceeaşi perioadă din 2014 (S1 2014), potrivit raportului băncii. Oficialii băncii negociază preluarea cu casa de investiţii americană J.C. Flowers.
Adrian N. Ionescu - mar, 11 aug. 2015, 06:23
Înaintea mult aşteptatei preluări de către americanii de la J.C. Flowers, pierderile Băncii Carpatica cresc de 43 de ori

Toate statisticile sunt negative în raportul transmis marţi dimineaţă  la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia „veniturilor comerciale”, în uşoară creştere cu 2%, până la 43 milioane de lei în S1 2015, comparativ cu S1 din 2014.

Banca Comercială Carpatica (BCC) a intrat în faza de proteja tot cve se maipoate proteja, în vederea achiziţiei de către un investitor maai puternic.

„Echipa de conducere a depus eforturi pentru protejarea veniturilor din activitatea de bază a băncii, fiind înregistrate venituri în creştere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului precedent”, spune Johan Gabriëls, directorul general al băncii, în raportul citat.

Cifrele crizei

Statisticile băncii sunt departe de a fi încurajatoare.

În privinţa solvabilităţii,  rata de adecvare a capitalului a scăzut de la 10.8% la 31 decembrie 2014, la 8,1%, „ca efect al pierderii înregistrate în primul semestru al anului şi a creşterii provizioanelor din cursul anului 2015”

Veniturile nete totale au scăzut cu 40% până la 58 milioane de lei în primul semestru (S1 2015), comparativ cu 97.3 milioane lei în primul semestru din 2014, reflectând în principal veniturile mai scăzute din activele financiare.

Cheltuielile operaţionale sunt mai mici cu doar 1,8 milioane lei sau cu 2.4% faţă de S1 2014, indicând un control eficient al costurilor

Creditele (brute) acordate clienţilorsunt  în scădere cu 16,6% comparativ cu primul semestru din 2014, în principal din cauza „efectului cumulat al creditelor scoase în afara bilanţului (217,6 milioane lei) şi al recuperărilor (172 milioane lei), care au neutralizat” creditele noi de 147 milioane lei.

Depozitele atrase de la clienţi sunt mai mici cu 75 milioane lei sau cu 2,6% faţă de 31 decembrie 2014. Rata credite  /depozite este de 43%, comparativ cu 51% la 31 decembrie 2014. Indicatorul ar reflecta, încă, „excesul de lichiditate de 1591 milioane lei necesar pentru creşterea viitoare”.

Speranţele

Banca se află încă de la sfârşitul lunii iunie în discuţii „pe bază de exclusivitate” cu J.C. Flowers, privind o infuzie de capital în valoare de 110 milioane de lei. Anunţul a venit imediat după ce acţionarii băncii au hotărât trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare a băncii prin aprobarea la data de 18 iunie a reducerii urmată de majorarea capitalului.

În scopul preluării, acţionarii grupaţi în jurul fondatorului băncii Ilie Carabulea, care deţin 57% din acţiunile BCC au semnat un memorandum (Memorandum of Understanding) cu J.C.Flowers, în 8 iulie.

„În prezent ne aflăm în strânsă colaborare cu toate părţile implicate pentru a asigura stabilitatea şi a oferi perspective de dezvoltare a băncii”, spune Gabriels.

Nevoia de capital „combinată cu ajustările planificate pentru primul semestru privind activele preluate şi activele fixe ale băncii nu permit creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate. De aceea ne bucură progresele înregistrate prin atragerea J.C. Flowers ca potenţial acţionar majoritar cu intenţia de a contribui substanţial la majorarea capitalului băncii”, a mai spus directorul general al băncii, fără să precizeze care sunt progresele.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...