Judecătorii instanţei supreme au admis cererea DNA de suspendare a dizolvării Carpatica Asigurări

Instanţa supremă a admis, marţi, cererea DNA care solicitase luarea măsurii preventive de interzicere a dizolvării şi lichidării SC Carpatica Asig. SA, decizia fiind una definitivă, anunţă News.ro.
Economica.net - mar, 13 sept. 2016, 18:34
Judecătorii instanţei supreme au admis cererea DNA de suspendare a dizolvării Carpatica Asigurări

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, marţi, interzicerea iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a companiei de asigurări Carpatica, admiţând cererea DNA în acest sens.

 „Cu majoritate, respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiei formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii de şedinţă din data de 16 august 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2827/2/2014. Admite contestaţia formulată de DNA (…) Dispune luarea măsurii preventive a interdicţiei iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare faţă de inculpata S.C. Carpatica Asig. S.A. pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 13.09.2016 până la data de 12.10.2016, inclusiv”, se arată în minuta deciziei penale.

Instanţa supremă a respins, iniţial, pe 16 august, ca nefondată, cererea DNA. Decizia a fost, însă, contestată la un alt complet al ICCJ.

DNA a depus la dosarul cauzei o cerere prin care societatea de asigurări să nu se dizolve pentru următoarele 60 de zile având în vedere că societatea este condamnată, pe fond,  la o amendă penală de 600.000 de lei în dosarul în care au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai Autorităţii de Supraveghere Finanaciară (ASF) acuzaţi că au favorizat firma de asigurări a milionarului Ilie Carabulea.

Avocatul societăţii Carpatica a spus, în sala de judecată, pe 16 august, că firma pe care o reprezintă a atacat decizia ASF de lichidare. Procurorul de şedinţă a arătat că „problemele financiare invocate de firma de asigurări pot să conducă la lichidarea societăţii şi, astfel, firma nu mai poate fi trasă la răspundere penală, ea fiind deja condamnată pe fond”. Procurorul a arătat că nu contestă procedura de insolvenţă a firmei de asigurări, ci dizolvarea societăţii, iar dacă acest din urmă lucru se va întâmpla, să se producă după terminarea procesului penal.

În cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a solicitat „luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare privind SC Carpatica Asig SA, sau, după caz, suspendarea procedurilor de dizolvare şi lichidare iniţiate, în situaţia în care, la data judecării prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja initiate”.

Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată în 25 aprilie 2014, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită, iar în 8 martie 2016, a fost condamnată, de Curtea de Apel Bucureşti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum şi la publicarea hotărârii de condamnare în mass-media.

În aceste condiţii, în 27 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, printre altele, declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii Carpatica Asig prin procedura obişnuită de insolvenţă, precum şi emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecătorului sindic din tribunal. Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost publicată în Monitorul Oficial din 2 august.

În cererea adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii DNA arată că situaţia apărută în urma deciziei luate de ASF “creează riscul lichidării şi radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală”.

“Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal”, a precizat DNA.

În martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea lui Ilie Carabulea, care conduce şi firmele Atlassib SRL şi Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, pentru constituirea unui grup infracţional în scopul protejării intereselor societăţii de asigurări.

Trimişi în judecată alături de el pentru constituirea grupului infracţional, Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, şi Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, au fost condamnaţi la patru ani şi şase luni şi respectiv 3 ani şi şase luni de închisoare.

Dan Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al ASF, trimis în judecată pentru că şi-a folosit influenţa în folosul lui Carabulea, a fost achitat. Şi celelalte persoane acuzate că au aderat la grupul infracţional au primit pedepse cu suspendare sau au fost achitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FMI se pregătește să-și revizuiască în jos previziunile privind relansarea economiei, din cauza apariției noii variante Omicron
FMI se pregătește să-și revizuiască în jos previziunile privind relansarea economiei, din cauza apariției noii variante ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) intenţionează să revizuiască în jos previziunile sale de creştere globală din ...
O nouă interpretare a modelului Volkswagen T-Roc va ajunge la dealeri în primăvara lui 2022
O nouă interpretare a modelului Volkswagen T-Roc va ajunge la dealeri în primăvara lui 2022
Volkswagen a prezentat o nouă interpretare a crossoverului compact T-Roc, acesta fiind programat să ajungă la dealeri ...
Prețuri în creștere pentru apartamentele din București. Zonele unde prețurile au explodat într-un an
Prețuri în creștere pentru apartamentele din București. Zonele unde prețurile au explodat într-un an
Prețurile cerute de proprietarii de apartamente de două camere din București au crescut în ultimul an, iar în unele ...