1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 2 º

Companii

Înăsprirea reglementărilor privind emisiile dezvăluie problemele alianţei Renault-Nissan (Reuters)

Alianţa Renault-Nissan îl înlocuieşte pe directorul responsabil cu motoarele şi cutiile de viteze, deoarece reglementările mai dure privind emisiile dezvăluie ritmul lent al integrării înregistrat până acum, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

06 dec, 2016 | Agerpres

Alain Raposo, şeful global al departamentului powertrain engineering, va fi înlocuit şi va avea un rol de consultant, un succesor urmând să fie anunţat săptămâna aceasta, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al alianţei Renault-Nissan, Catherine Loubier, a declarat că nu comentează în nici un fel schimbările de personal. 'Alianţa este în grafic pentru a-şi îndeplini obiectivele globale de convergenţă, inclusiv în inginerie', a precizat oficialul.

Cei doi producători auto, cu vânzări totale de 145 de miliarde de euro, susţin că 85% din motoare sunt deja împărţite într-un oarecare mod. Dar asta minimalizează ineficienţa, recunosc în particular directorii alianţei.

'Sunt în permanenţă dispute, după 17 ani încă nu suntem în stare să gândim ca o companie unică. Iar la departamentul powertrain engineering a fost întotdeauna groaznic din acest punct de vedere', susţine unul din colegii lui Raposo.

Înăsprirea controalelor efectuate la emisiile vehiculelor, în urma scandalului Volkswagen (Dieselgate) face ca rezolvarea problemei alianţei să fie şi mai urgentă.

Studii independente au arătat că unele vehicule Renault au printre cele mai ridicate emisii de oxid de azot din lume, sporind astfel presiunile asupra echipei care se ocupă de inginerie.

Performanţele slabe privind emisiile au majorat nota de plată a Renault pentru reducerea emisiilor de la actualele motoare şi au accelerat dezvoltarea unor motoare mai prietenoase cu mediul, alături de modelele hibride.

'Suntem în urmă cu câteva proiecte. Standardele mai dure provoacă dificultăţi reale, facem angajări şi depunem toate eforturile, dar nu e suficient', declară un alt director.

Motoarele diesel, mai scumpe dar mai eficiente decât cele pe benzină, au dispărut de pe vehiculele mici din clasa 'A' de genul Renault Twingo înainte de scandalul Dieselgate. Potrivit surselor, Renault estimează că până în 2020 noile norme de emisii Euro 6 vor scoate motoarele diesel şi de pe autovehiculele din segmentul 'B', inclusiv de pe subcompactul Clio, precum şi de pe unele modele din clasa 'C' cum este Megane hatchback.

Modele din primele trei categorii au reprezentat majoritatea celor 1,6 milioane de automobile livrate în Europa anul trecut de grupul Renault şi peste 60% din aceste automobile au fost echipate cu motoare diesel.

'Toată lumea renunţă la diesel pentru că după 2017-2018 va deveni din ce în ce mai scumpă', a declarat Pavan Potluri, analist la firma de consultanţă IHS Automotive.

Avantajul motoarelor diesel va continua să se reducă pe măsură ce normele de poluare vor deveni mai dure iar automobilele electrice şi cele hibride devin mai ieftine şi mai puternice. 'Dincolo de 2025 ar putea fi unii constructori care vor renunţa complet la diesel, pentru că va avea loc o reducere semnificativă a costurilor modelelor electrice', a apreciat Pavan Potluri.

Şi firma de consultanţă AlixPartners estimează că vânzările de automobile diesel în Europa vor scădea de la 52% din piaţă în prezent până la 9% în 2030, iar tendinţa de declin se va accelera după 2020.

Grupul auto francez Renault deţine 44% din acţiunile Nissan, care, la rândul său, deţine 15% din Renault, iar cele două companii au acelaşi director general, Carlos Ghosn.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO