Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale

Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton DRIM Daniel Distribuție FMCG, își capitalizează afacerile din România cu încă 1,9 milioane de euro, după ce alte 3,1 milioane de euro au intrat în firma românească cu puțin timp înainte. De asemenea, compania l-a mutat în România pe managerul de vânzări din Polonia pentru a conduce operațiunile din România.
Alina Stanciu - lun, 22 apr. 2024, 22:09
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale

Froo România Holding S.A. (Fosta Froo România Holding S.R.L.), holding constituit de grupul polonez de retail Zabka pentru a opera în România, finanțează cu peste 1,9 milioane de euro (9,6 milioane de lei), prin aport în numerar, Froo România Retail S.R.L., firmă pe care o controlează integral și prin care ar putea deschide magazine în România, având CAEN principal „Comert cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”.

Potrivit unor informații neoficiale ale publicației poloneze WP, retailerul ar avea în plan deschiderea sub brandul Froo a 200 de magazine de proximitate, începând din acest an. Magazinele vor funcționa inițial în zonele urbane, iar conceptul va fi construit în jurul ideii de proximitate. Sortimentul va include aproximativ 2.000 de SKU-uri, iar punctele de vânzare se vor concentra puternic pe categoriile de impuls.

În plus, Żabka ar avea în vedere dezvoltarea, în paralel, a conceptului Nano de magazine autonome. Primul astfel de punct de vânzare din Polonia a fost lansat în 2021, iar în prezent există aproximativ 50 de astfel de puncte de vânzare în întreaga țară.

În Polonia, Żabka gestionează peste 10.000 de magazine de proximitate.

Nu în ultimul rând, compania și-a înregistrat și domeniul web froo.ro, site care, cel mai probabil, va deservi magazinele fizice cu același nume.

„Aprobăm prin prezenta majorarea capitalului social al societății prin aport în numerar, respectiv cu suma de 9.671.790 de lei, de la 200 de lei la 9.671.990 lei, prin emiterea în favoarea asociatului unic ( Froo România Holding SA n.red) a unui număr de 967.179 părți sociale noi, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 9.671.790 de lei, cu primă de emisiune în valoare de 7.584.251,4 lei”, se arată într-o decizie a companiei publicată în Monitorul Oficial.

Acesta este a doua infuzie de capital făcută de grupul Zabka în entitățile sale juridice din România. Anterior, Zabka International, companie creată de grupul polonez de retail Zabka pentru a dezvolta operațiunile din afara Poloniei, a capitalizat cu peste 3,1 milioane de euro Froo România Holding S.R.L. (actuala Froo România Holding SA).

Din informațiile publice la care are acces Economica, nu se poate determina însă dacă cei 1,9 milioane de euro care au intrat în Froo România Retail S.R.L. fac parte, de fapt, din sumele cu care Zabka International a capitalizat Froo România Holding S.A..

Ce mai dețin românii din business-ul Drim Daniel Distribution

Amintim că, anul trecut, polonezii de la Zabka anunțau, printr-un comunicat, că au încheiat achiziția unui pachet majoritar de acțiuni, formând un parteneriat cu unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul distribuției de bunuri de larg consum din România – DRIM Daniel Distribuție FMCG.

Ulterior, tranzacția a primit și ok-ul Consiliului Concurenței, astfel că acum Zabka întrunește toate condițiile legale necesare pentru a se extinde în România.
Din datele termene.ro consultate de Economica, grupul Zabka a cumpărat 59,9% din părțile sociale ale DRIM Daniel Distribuție FMCG S.R.L..
Mai exact, Froo România Holding S.A., unicul acționar al Froo România Retail S.R.L. dar și al DRIM Daniel Distribuție FMCG, este controlat de Zabka International SARL, cu 59,9% dintre acțiuni, Marcela Trandafir, cu 20% dintre acțiuni, Radu Trandafir cu alte 10% dintre acțiuni și Ioana Ionițescu, cu 10%.
De altfel, foștii fondatori ai DRIM au rămas implicați și în managementul companiilor, Radu Trandafir și Ioana Ionițescu fiind numiți administratori în cadrul Froo România Retail S.R.L., alături de alți doi cetățeni polonezi.
Cine va conduce lanțul Froo în România
În plus, de luna trecută, Zabka l-a numit pe Maciej Hodowany, director de vânzări la Żabka Polonia, pe poziția de director de operațiuni la Froo România S.R.L.. Din noul său rol, acesta se va ocupa de „lansarea unui lanț modern de magazine de proximitate pentru clienții români”, fiind responsabil pentru extindere, amenajare și adaptare, deschideri de magazine, vânzări și prevenirea pierderilor, după cum anunță acesta pe Linkedin.

Fostul șef de vânzări al lanțului Żabka lucrează pentru retailerul polonez din octombrie 2021, iar anterior a lucrat pentru lanțului Super-Pharm și Tesco Polonia.

Grupul Zabka, înființat în 2021, a fost creat având în vedere dezvoltarea multidirecțională. Pe parcursul a peste doi ani, societatea, cunoscută inițial pentru magazinele sale de proximitate, a încorporat entități de piață în structurile sale și a construit noi zone de operare de la zero. Drept urmare, pe lângă vânzările sale curente în segmentul de convenience, și-a construit o poziție de lider în industriile q-commerce și catering dietetic. La sfârșitul anului 2023, Grupul s-a  extins dincolo de piața poloneză, prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni din compania de distribuție Daniel DRIM Distributie FMCG din România.

Grupul Zabka operează peste 10.000 de magazine și oferă clienților soluții digitale, servicii de catering cu livrare la ușă și are 3 milioane de clienți zilnic.

 

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...