Încă o companie riscă să fie paralizată de litigiile legate de Cătălin Chelu

Consiliul de administraţie a celei mai mari producătoare de materiale abrazive din ţară, Carbochim Cluj Napoca, a suspendat drepturile de vot ale mai multor companii şi acţionari bănuiţi că acţionează împreună, în virtutea aceloraşi interese. Firmele implicate sunt bănuite că ar fi controlate de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, un investitor controversat, cunoscut pentru modul în care foloseşte companiile de la bursă ca vehicule de investiţii.
Adrian N. Ionescu - lun, 04 iun. 2012, 07:52
Încă o companie riscă să fie paralizată de litigiile legate de Cătălin Chelu

Carbochim Cluj Napoca (simbol bursier CBC) este a doua companie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a cărei funcţionare riscă să fie paralizată din cauză că este contestată conducerea executivă, după ce un fenomen similar s-a produs anul trecut la  producătoarea de uleiuri alimentare Argus Constanţa (UARG), unde nu se ştie precis cine are dreptul să conducă firma.

Într-un pericol similar s-a aflat şi Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), potrivit oficialilor acesteia.

Tranzacţionarea la BVB a acţiunilor Carbochim este suspendată din 25 mai, iar a acţiunilor Argus Constanţa (UARG) este suspendată încă din septembrie anul trecut, pentru că lupta pentru controlul companiei prin administratori nu a fost decisă nici acum definitiv. Şi la Argus, fuseseră suspendate drepturile de vot ale unor companii controlate de Cătălin Chelu.

Consiliul de administraţie al Carbochim a suspendat drepturi de vot contând pentru peste 41%  din total, ale mai multor s.r.l. – uri din Galaţi (Scop Line, Mattera, Alfaline, Debrocons, a unui acţionar individual, Dinu Marius Ionescu şi ale companiei Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), asupra căreia planează de asemenea suspiciuna că ar fi controlată de Cătălin Chelu.

Argus, Electroargeş şi Carbochim sunt pe rolul instanţelor locale  în cauze legate de exercitarea controlului şi la toate trei problemele au început odată cu desfiinţarea asociaţiilor salariaţilor PAS şi cu acumularea de acţiuni de către investitorii proeminenţi de pe piaţă.

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu este un „client“ obişnuit al sancţiunilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM, autoritatea pieţei de capital). El a fost acuzat  că nu a derulat ofertele publice obligatorii la nenumăratele companii pe care le controlează prin numeroasele s.r.l-uri. Unele dintre acestea adesea nu au alt obiect real de activitate.

Cătălin Chelu  a contestat sancţiunile drept neîndreptăţite. Firmele asupra cărora își exercită influența nu mai dețin controlul la unele dintre companiile în cauză, cel puţin formal, până nu se demonstrează că noii acționari nu acționează concertat cu interesele omului de afaceri gălăţean.

Cătălin Chelu are deja un istoric de amenzi şi sancţiuni primite, în valoare de sute de mii de lei, de la Autoritatea pieţei, pentru că nu a făcut oferte publice de preluare a companiilor pe care le controla direct sau indirect.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...