Încă o firmă a Red Management a intrat în insolvenţă

Firma Tătăraşi Arena, înfiinţată de Red Management Capital pentru dezvoltarea unui complex rezidenţial în Iaşi, a intrat în insolvenţă, pentru datorii de 80 milioane lei (18 milioane euro), având la intrarea în incapacitate de plată disponibilităţi băneşti de 6 lei.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 17:19
Încă o firmă a Red Management a intrat în insolvenţă

Volksbank, cu 20 de milioane de lei, respectiv circa 25% din creanţe, este printre cei mai importanţi creditori, potrivit tabelului preliminar al creanţelor. North East Property Holdings, din Olanda, prin care Red Management Capital controlează Tătăraşi Arena, s-a înscris în tabel cu creanţe de 42,5 milioane de lei (70,37%), iar firma Instalaţii Grup, constructorul general al complexului, cu 15,2 milioane de lei.

Banca a acordat firmei un împrumut pentru investiţii în valoare de 14 milioane de euro, din care a fost trasă doar suma de 3,89 milioane euro, echivalentul a 17,37 milioane lei. Din cauză că nu a fost îndeplinit numărul de antecontracte prevăzut în contract firma nu a mai putut beneficia de restul creditului.

Valoarea activelor firmei este estimată la 53,3 milioane de lei.

Red Management Capital, condus de omul de afaceri Andrew Stear, nu este la primul eşec pe piaţa locală. Compania este proprietarul centrului comercial Armonia Mall din Brăila, închis după doar nouă luni de funcţionare, pentru rezultate slabe. Firma prin intermediul căreia este dezvoltat centrul comercial a intrat anul trecut în insolvenţă, iar mall-ul a fost scos la licitaţie, fără succes însă.

Red este un grup controlat de fon­du­rile de investiţii GED din Spania şi Warburg Pincus din Statele Unite, care avea intenţia să dezvolte şi numeroase alte proiecte, în oraşe precum Baia Mare, Satu Mare, Constanţa, Iaşi sau Giurgiu. Toate aceste proiec­te au fost blocate, iar unele au ajuns de asemenea în insolvenţă sau fali­ment.

Grupul a dezvoltat şi proiectul Armonia Arad, cumpărat de compania austriacă Immofinanz, care au decis în acest an să îl închidă.

Administratorul judiciar al proiectului din Iaşi este Casa de Insolvenţă Transilvania, care apreciază în raportul în urma analizei cauzelor de intrare în insolvenţă a firmei că există posibilitatea ca aceasta să devină solvabilă, dar cu un aport din partea acţionarilor sau a unui investitor strategic pentru finalizarea investiţiei şi valorificarea acesteia.

Complexul ar fi urmat să cuprindă 7 blocuri de locuinţe, fiind amplasat lângă Iulius Mall din Iaşi.

„Blocurile construite în cadrul complexului sunt situate lângă Iulius Mall, Ateneul Tătăraşi şi a complexului studenţesc Tudor Vladimirescu. Datorită acestei localizări există posibilitatea ca apartamentele din cadrul complexului să fie vândute sau închiriate după finalizare”, apreciază sursa citată.

Până la data intrării în insolvenţă erau construite „la roşu” trei din cele şapte blocuri. Terenul a fost achiziţionat în anul 2006, iar în 2007 a fost desemnat deja antreprenorul general. Firma nu a reuşit să vândă nicio locuinţă, cu excepţia a 6 antecontracte.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă "strategică", avertizând într-un raport publicat marţi că în joc este......
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...