Încă o lovitură pentru Italia. 15 bănci au fost retrogradate de S&P

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a revizuit în scădere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citând temerile că recesiunea cu care se confruntă a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters.
Economica.net - sâm, 04 aug. 2012, 07:47
Încă o lovitură pentru Italia. 15 bănci au fost retrogradate de S&P

Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la ‘BBB’ la ‘BBB minus’ dar banca încă beneficiază de un calificativ investment grade (recomandat pentru investiţii). Banca a anunţat un plan dur de restructurare dar este percepută ca fiind cea mai slabă dintre principalele bănci italiene, iar în iunie a fost forţată să ceară ajutorul statului pentru a-şi majora capitalul, scrie Agerpres.

‘Italia se confruntă cu o recesiune mai adâncă şi mai prelungită decât am estimat iniţial şi apreciem că este în creştere vulnerabilitatea băncilor italiene la riscurile legate de credite. În acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele băncilor şi reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face băncile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, în special în eventualitatea deteriorării suplimentare a valorii activelor’, se arată în declaraţia S&P.

Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare bancă din Italia, a fost retrogradată de la ‘BBB plus’ la ‘BBB’ dar banca încă beneficiază de un calificativ investment grade (recomandat pentru investiţii).

În schimb, Banca Carige SpA şi-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investiţii), fiind retrogradată de la ‘BBB minus’ la ‘BB plus’.

În cazul altor bănci a fost confirmat ratingul, încă la un nivel investment grade, inclusiv la Mediobanca SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi UniCredit SpA, prezente şi în România, care beneficiază de un calificativ ‘BBB plus’. De asemenea, ratingul acestor bănci a fost scos de sub supraveghere, cu implicaţii negative.

În 17 iulie şi agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul a 13 bănci italiene, printre care UniCredit şi Intesa Sanpaolo, la câteva zile după ce a revizuit în scădere ratingul Italiei.

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco a anunţat luna trecută că primele cinci bănci italiene îndeplinesc cerinţele privind capitalul stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi au un indice de adecvare a capitalului Core Tier 1 de 10%.

Băncile italiene trebuie să-şi majoreze capitalul cu 14,7 miliarde de euro, a anunţat recent Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Sistemul bancar italian este solid deşi încă este afectat de criza datoriilor din zona euro şi de temerile pieţelor privind evoluţia euro, a declarat Ignazio Visco. Acesta consideră că nu sunt justificate randamentele ridicate la care se împrumută Italia şi a cerut folosirea fondurilor europene pentru a reduce costurile de împrumut pentru unele state.

Italia se află în recesiune de la mijlocul anului trecut, afectată de măsurile de austeritate adoptate de guvern pentru echilibrarea bugetului şi reducerea datoriei ţării.

Analiştii avertizează că Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, din cauza creşterii costurilor sale de creditare şi a adâncirii crizei din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii......
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...