Lovitură puternică pentru Bursa din Bucureşti: OMV a fost de acord cu listarea Petrom şi la Londra

OMV a votat decisiv în favoarea listării la Bursa din Londra a Petrom (SNP), prin intermediul certificatelor globale de depozit. Administratorii Fondului Proprietatea (FP) au tras sforile în favoarea listării, interesaţi să vândă cât mai scump şi cât mai mult din pachetul SNP din portofoliul SNP.
Adrian N. Ionescu - mie, 23 sept. 2015, 07:30
Lovitură puternică pentru Bursa din Bucureşti: OMV a fost de acord cu listarea Petrom şi la Londra

La solicitarea Fondului Proprietatea (FP), acţionarii  OMV Petrom (SNP) în frunte cu OMV   au aprobat listarea celei mai mari companii româneşti la Bursa din Londra, prin intermediul  certificatelor globale de depozit (GDR).

Conform regulamentelor şi mecanismelor uzuale în cazul emisiunii de GDR, un acţionar al SNP va putea decide să-şi vândă deţinerile sub formă de GDR-uri, emise de o bancă de investiţii în contul acţiunilor blocate în conturile sale de custodie.

Noii proprietari ai GDR-urilor vor avea toate drepturile aferente deţinerii directe a acţiunilor, cu excepţia proprietăţii propriu zise. Ar putea solicita oricând ;i deţinerea directă a acţiunilor blocate în contul emisiunii GDR-urilor cumpărate, dacă ar avea destule motive s-o facă şi să se înregistreze ca atare în România.

Luate de valul ieftinirilor petrolului, acţiunile SNP s-au iefinit mult la rândul lor, spre nemulţumirea administratorilor de la Franklin Tempelton ai Fondului Proprietatea. Şefii FP îşi doresc să vândă cât mai mult din participaţia FP la Petrom, la un preţ cât mai bun. Franklin Templeton mizează pe faptul că listarea SNP la Londra va stimula creşterea preţului acţiunilor Petrom.

Oficialii Franklin Tempelton sunt interesaţi să arate acţionarilor FP că au făcut tot ce le stă în putinţă pentru a creşte preţul acţiunilor Fondului. Franklin Templeton îşi joacă ultimele cărţi în partida care i-ar putea opri activitatea la FP, având în vedere că nu a îndeplinit unul dintre criteriile de performanţă importante, impuse de fondurile de investiţii acţionare.

FP deţine 18,99% din acţiuile SNP, iar OMV are pachetul majoritar. Statul mai are 20% prin ministerul Energiei, dar reprezentanţii săi nu au făcut niciodată cunoscută atitudinea Statului privind administrarea Petrom.

Înseşi acţiunile FP au fost convertite în proporţie de 30% din total (limita maximă permisă), listate şi tranzacţionate la Londra. După listareaa de la sfârşitul luni aprilie 2014, preţul acţiunilor FP  a crescut  până la maximul absolut (0,95 lei / titlu) octombrie, dar a căzut odată cu piaţă şi mai rău decât aceasta, până la 0,796 lei / titlu în prezent, sub nivelul de dinainte de listarea la Londra.     

Oficialii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se văd siliţi să deplângă, aparent neputincioşi,  lipsa de susţinere a statului şi să urmărească exodul tranzacţiilor mari, cu cele mai importante titluri de la cota bursei lor, spre pieţele mai vizibile.

Listarea OMV Petrom (SNP) la Londra ar fi fost considerată de însuşi şeful BVB, Ludwik Sobolewski, „o dovadă clară a subdezvoltării pieţei locale de capital. „ASF, statul, BVB şi toate instituţiile pieţei ar trebui să facă eforturi mai mari pentru dezvoltarea bursei”, ar fi declarat Sobolewski.

Şeful BVB a argumentat că, „de regulă, pe o piaţă eficientă şi normală, investitorii globali preferă acţiunile în locul GDR-urilor”. Polonezul, celebru pentru modul în care a scos din anonimat bursa din Varşovia, a declanşat un program de dezvoltare a BVB, ale cărui rezultate nu se pot vedea decât după ani şi numai cu o politică de susţinere adecvată din partea statului.

În acest an însă, înalţii funcţionari guvernamentali au stopat programul de listări a companiilor eligibile şi, în plus, obstrucţionează managementul performant al societăţilor listate. Recent statul a intrat în conflict deschis cu administratorii Electrica (EL), companie devenită majoritar privată după listare, disputa plecând de la numirile politice ale unor manageri regionali.  

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...