1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Încă o ţară va intra în faliment. Vezi despre cine este vorba

Un mic stat din Marea Caraibelor mai are 30 de zile pentru a-şi plăti datoriile. Guvernul spune că nu are de unde să plătească. 

21 aug, 2012 | Alina Stanciu, | | ECONOMICA.net

Statul Belize este pe punctul de a intra în default, după ce a ratat luni plata unei dobânzi suverane în valoare de 23 milioane de dolari (14.6 milioane GBP), informează BBC

Oficialii susţin că nu dispun de aceşti bani. 

Obligaţiunile emise de Belize (obligaţiuni cu cupon de dobândă) vor ajunge la maturitate în 2029, dar guvernul trebuie să plătească anual deţinătorilor de titluri de valoare un cupon de dobândă, care acum se ridică la 8,5% din valoarea nominală. Oficialii guvernamentali s-au declarat dornici să modifice condiţiile, însă până atunci susţin că nu îşi permit să achite cuponul de dobânda anuală. Creditorii nu sunt însă de acord cu propunerile guvernului din Belize şi acuză statul că încearcă să aplice metoda grecească, restructurând o datorie de 550 de milioane de euro, adică jumătate din datoria publică totală.

Scade numărul de turişti 

Situaţia a atras atenţia şi asupra celorlalte state din zonă, care s-ar putea confrunta cu aceeaşi problemă, în contextul scăderii numărului de turişti. Belize depinde financiar de turiştii veniţi din Europa şi Statele Unite ale Americii iar criza financiară care se face simţită pe cele două continente a redus drastic veniturile din turism. Mai mult, moneda naţională este strâns legată de dolarul american (doi dolari Belize la un dolar american) iar datoria publică a crescut şi ca urmare a naţionalizării utilităţilor, precum Belize Telemedia şi Belize Electricity.

 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO