Încă un caz de mită la Ericsson. Acțiunile sale riscă să devină ”junk”, după ce o investigație a arătat că ar fi făcut afaceri cu ISIS în Irak

Acțiunile companiei Ericsson au scăzut cu peste 6% pe bursa de la Stockholm, iar analiștii financiari de la Citibank au scris că titlurile riscă să devină "junk" în urma dezvăluirilor potrivit cărora producătorul de echipamente telecom a făcut afaceri cu teroriștii din Statul Islamic și este implicat într-un caz de mită în Irak, scrie ICIJ.
Ion Dobreanu - joi, 10 mart. 2022, 15:48
Încă un caz de mită la Ericsson. Acțiunile sale riscă să devină ”junk”, după ce o investigație a arătat că ar fi făcut afaceri cu ISIS în Irak

Între timp, Bursa de Valori suedeză a declarat că este „în dialog” cu Ericsson, ca parte a unei investigații în curs de desfășurare pentru a stabili dacă această companie aflată în dificultate a ascuns în mod necorespunzător de investitori informații despre tranzacțiile sale din Irak.

Această situație vine la o zi după ce Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ)și 30 de parteneri media la nivel mondial au dezvăluit că societatea a ascuns ani de zile mita și frauda din țara devastată de război și s-a confruntat cu acuzații de corupție nedezvăluite în peste 12 alte țări.

Investigația ”Ericsson List” a arătat, printre altele, că Ericsson a cerut permisiunea grupului terorist Statul Islamic (ISIS), pentru a lucra într-un oraș controlat de ISIS și a plătit pentru a introduce ilegal echipamente în zonele ISIS pe o rută cunoscută sub numele de „Speedway”.

Analiștii de la Citibank, conduși de Andrew Gardiner, au publicat duminică seara o notă în care spuneau că acțiunile Ericsson riscă să devină „neinvestibile” în viitorul apropiat, ca urmare a dezvăluirilor.

„Dacă se confirmă că rapoartele sunt adevărate, atunci credibilitatea și judecata conducerii companiei vor fi puse sub semnul întrebării; chiar dacă, în cele din urmă, sunt false, credem că va trece ceva timp până când nevinovăția va putea fi dovedită”, au scris analiștii Citi. „Oricum ar fi, ne așteptăm ca acțiunile Ericsson să fie ”neinvestibile” pentru majoritatea investitorilor în viitorul apropiat”.

Raportul a fost citat de Bloomberg News. Citibank nu a răspuns la solicitările de a primi o copie a raportului.

Acțiunile Ericsson, denominate în dolari, au scăzut cu peste 9%, la 9,21 dolari, la jumătatea dimineții zilei de 28 febriarie, la tranzacțiile de pe piața bursieră Nasdaq din New York și au scăzut cu 6% în tranzacțiile europene pe bursa suedeză Nasdaq.

Acțiunile au scăzut cu peste 25% de când compania a făcut o declarație publică despre ancheta din Irak, pe 15 februarie. Declarația a venit la o săptămână după ce a dezvăluit că a primit „întrebări din partea presei” cu privire la „chestiuni legate de conformitatea din trecut în Irak”. Declarația a fost emisă la o zi după ce ICIJ și partenerii săi au trimis către Ericsson întrebări detaliate cu privire la descoperirile din ”Lista Ericsson”.

Dagens industri, o publicație suedeză de business, a raportat că Bursa de Valori Nasdaq Stockholm a avut o investigație în curs de desfășurare despre trecutul Ericsson de la dezvăluirile din februarie.

„Cazul este prioritar având în vedere dimensiunea Ericsson și suntem în dialog cu compania”, a declarat pentru DiTV, David Augustsson, ofițerul de presă al Nasdaq. „Bineînțeles, cântărim informațiile suplimentare apărute în presă… Dar este important să subliniem că rolul nostru este doar de a investiga dezvăluirile companiei și dacă toată lumea a avut posibilitatea de a acționa pe baza acelorași informații. Nasdaq nu are mandatul de a se pronunța cu privire la gravitatea acuzațiilor în sine sau dacă au avut loc acte criminale. Acest lucru este de competența altor organisme să investigheze”.

Ericsson a refuzat să răspundă la întrebările detaliate ale ICIJ și ale partenerilor săi media cu privire la constatările privind corupția din Irak și din alte părți ale lumii.

Într-o declarație făcută în data de 28 februarie pentru ICIJ, Mikaela Idermark Stern, un purtător de cuvânt al Ericsson, a declarat că societatea „a investit resurse semnificative în efortul său de a înțelege aceste aspecte. Cu investițiile în conformitate și cultură pe care le-am făcut începând cu 2017, am reușit să descoperim un comportament necorespunzător în Irak printr-un audit de rutină al cheltuielilor în 2018. Investigațiile ulterioare pe parcursul unui an ne-au condus la descoperirea altor abateri. Investigația nu a putut identifica faptul că vreun angajat Ericsson a fost implicat direct în finanțarea organizațiilor teroriste”.

Stern a adăugat: „Ericsson continuă să colaboreze cu un consilier extern pentru a analiza constatările și măsurile de remediere rezultate în urma investigației din 2019 pentru a determina dacă există măsuri suplimentare pe care compania ar trebui să le ia”.

Richard Kramer, analist senior la firma de cercetare Arete Research, cu sediul la Londra, a declarat pentru ICIJ că investigația privind lista Ericsson ar avea un impact „foarte destabilizator” asupra acțiunilor Ericsson și ar putea duce la o remaniere a conducerii, inclusiv la demiterea directorului general Börje Ekholm.

„În primul rând, astfel de vești pot fi foarte destabilizatoare pentru orice organizație”, a spus el. „Se pot aștepta la amenzi mari, iar personalul se teme că orice compensație vor fi afectate, în special opțiunile legate de prețul acțiunilor. Poate fi foarte deranjant pentru angajați, iar clienții vor pune întrebări incomode.”

„Și în al doilea rând”, a spus el, „schimbările de management par inevitabile; aproape întotdeauna vezi că unele persoane de rang înalt trebuie să plece. Consiliul de administrație nu poate fi văzut că nu face nimic”.

Te-ar mai putea interesa și
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit deja 10.000 de utilizatori. Platforma amintită a transmis deja peste 50......
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 – date INS
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 ...
Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ...