Încă un mall scos la licitaţie: Liberty Center

Băncile greceşti îşi vor banii: mallul Liberty Center, inaugurat în toamna lui 2008, va fi scos la licitaţie luna viitoare.
Andrada Ghira - vin, 13 iul. 2012, 10:20
Încă un mall scos la licitaţie: Liberty Center

Bancile greceşti Alpha Bank şi Eurobank EFG, dar şi banca cipriotă Bank of Cyprus, au cerut executarea silită a firmei SC Liberty Center SRL, pentru datorii ce depăşesc 61 de milioane de euro.

Mallul a fost evaluat la 60 de milioane de euro. Preţul de vânzare, stabilit de către executorul judecătoresc B.E.J.A. Dumitrache şi Dumitrache pentru imobilul din strada Progresului nr. 151-171, sector 5, pe baza raportului de evaluare este de 60 de milioane de euro, fără TVA.

Dacă la mallul va fi vândut la prima licitaţie, adjudecatarul va trebui să achite preţul în lei, la cursul de referinţă anunţat de BNR pentru data plăţii efective.

Vânzarea silită la licitaţie publică va avea loc pe 7 august 2012, la ora 10.30, la sediul Biroului Executorilor Judecătoreşti Dumitrache şi Dumitrache.

„Având în vedere că debitoarea SC  Liberty Center SRL nu a plătit, nici în urma somaţiei de plată, notată în cartea funciară, sumele datorate potrivit titlului executoriu, se impune continuarea procedurii urmăririi silite imobiliare pentru recuperarea sumei datorate”, se arată în anunţul executorului judecătoresc.

În anunţul de vânzare se mai arată că  există contracte de închiriere a spaţiilor comerciale cu 101 de societăţi. Marea majoritate a chiriaşilor deţin contracte valabile până la o dată ulterioară licitaţiei.

Dacă mallul nu va fi vândut licitaţia din 7 august, executorul va organiza o a doua licitaţie, cu o reducere de 25% din preţul anunţat pentru prima licitaţie. Însă din experienţa celorlalte malluri care au fost scoase la licitaţie, precum City Mall Bucureşti, Armonia Brăila şi Tiago Mall Oradea, acestea nu au fost adjudecate la primul termen de licitaţie.

Liberty Center este al patrulea mall din România care este scos la licitaţie şi în care au fost investite 70 de milioane de euro. Proprietarii mallului sunt Ropotamo Impex (Mivan) şi familia Awdi.

Centrul comercial a fost primul mall inaugurat pe piata locala de companiei Mivan Development şi Moritz Group, care aveau în plan să dezvolte o reţea de zece centre comerciale sub brandul Tiago în mai multe oraşe din ţară, plan ce necesita investiţii de 700 de milioande de euro.

Compania a construit doar mallul Tiago Mall din Oradea, prin intermediul MLS Proiect Oradea, care a intrat în insolvenţă în noiembrie 2009 pentru datorii de 78 milioane de euro. Proiectul, care nu fusese inaugurat a fost cumpărat în iunie 2010 de către omul de afaceri Gabriel Popoviciu, pentru suma de 30,5 milioane de euro, la jumătate din costul de investiţie.

O subsidiară a Mivan, compania de construcţii Mivan Kier, care s-a ocupat de constructia proiectelor Tiago Oradea, Liberty Center, dar  şi a ansamblului rezidenţial New Town din Dristor, se află de mai mulţi ani în insolvenţă.

Liberty Center se află pe ultimul loc în top zece al centrelor comerciale din Bucureşti în ceea ce priveşte cifra de afaceri pentru anul 2010. Astfel, Liberty Center a avut o cifră de afaceri de 5 milioane de euro în 2010, de aproape şase ori mai puţin decât ocupantul primului loc, Băneasa Shopping City (29,8 milioane euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...