Încă un mall scos la licitaţie: Liberty Center

Băncile greceşti îşi vor banii: mallul Liberty Center, inaugurat în toamna lui 2008, va fi scos la licitaţie luna viitoare.
Andrada Ghira - vin, 13 iul. 2012, 10:20
Încă un mall scos la licitaţie: Liberty Center

Bancile greceşti Alpha Bank şi Eurobank EFG, dar şi banca cipriotă Bank of Cyprus, au cerut executarea silită a firmei SC Liberty Center SRL, pentru datorii ce depăşesc 61 de milioane de euro.

Mallul a fost evaluat la 60 de milioane de euro. Preţul de vânzare, stabilit de către executorul judecătoresc B.E.J.A. Dumitrache şi Dumitrache pentru imobilul din strada Progresului nr. 151-171, sector 5, pe baza raportului de evaluare este de 60 de milioane de euro, fără TVA.

Dacă la mallul va fi vândut la prima licitaţie, adjudecatarul va trebui să achite preţul în lei, la cursul de referinţă anunţat de BNR pentru data plăţii efective.

Vânzarea silită la licitaţie publică va avea loc pe 7 august 2012, la ora 10.30, la sediul Biroului Executorilor Judecătoreşti Dumitrache şi Dumitrache.

„Având în vedere că debitoarea SC  Liberty Center SRL nu a plătit, nici în urma somaţiei de plată, notată în cartea funciară, sumele datorate potrivit titlului executoriu, se impune continuarea procedurii urmăririi silite imobiliare pentru recuperarea sumei datorate”, se arată în anunţul executorului judecătoresc.

În anunţul de vânzare se mai arată că  există contracte de închiriere a spaţiilor comerciale cu 101 de societăţi. Marea majoritate a chiriaşilor deţin contracte valabile până la o dată ulterioară licitaţiei.

Dacă mallul nu va fi vândut licitaţia din 7 august, executorul va organiza o a doua licitaţie, cu o reducere de 25% din preţul anunţat pentru prima licitaţie. Însă din experienţa celorlalte malluri care au fost scoase la licitaţie, precum City Mall Bucureşti, Armonia Brăila şi Tiago Mall Oradea, acestea nu au fost adjudecate la primul termen de licitaţie.

Liberty Center este al patrulea mall din România care este scos la licitaţie şi în care au fost investite 70 de milioane de euro. Proprietarii mallului sunt Ropotamo Impex (Mivan) şi familia Awdi.

Centrul comercial a fost primul mall inaugurat pe piata locala de companiei Mivan Development şi Moritz Group, care aveau în plan să dezvolte o reţea de zece centre comerciale sub brandul Tiago în mai multe oraşe din ţară, plan ce necesita investiţii de 700 de milioande de euro.

Compania a construit doar mallul Tiago Mall din Oradea, prin intermediul MLS Proiect Oradea, care a intrat în insolvenţă în noiembrie 2009 pentru datorii de 78 milioane de euro. Proiectul, care nu fusese inaugurat a fost cumpărat în iunie 2010 de către omul de afaceri Gabriel Popoviciu, pentru suma de 30,5 milioane de euro, la jumătate din costul de investiţie.

O subsidiară a Mivan, compania de construcţii Mivan Kier, care s-a ocupat de constructia proiectelor Tiago Oradea, Liberty Center, dar  şi a ansamblului rezidenţial New Town din Dristor, se află de mai mulţi ani în insolvenţă.

Liberty Center se află pe ultimul loc în top zece al centrelor comerciale din Bucureşti în ceea ce priveşte cifra de afaceri pentru anul 2010. Astfel, Liberty Center a avut o cifră de afaceri de 5 milioane de euro în 2010, de aproape şase ori mai puţin decât ocupantul primului loc, Băneasa Shopping City (29,8 milioane euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...