Al patrulea produs românesc protejat în UE: Novacul afumat din Ţara Bârsei

România a reuşit să înregistreze la nivel european 'Novacul afumat din Ţara Bârsei' ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs românesc protejat în Uniunea Europeană, a anunţat, joi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Economica.net - joi, 06 apr. 2017, 11:17
Al patrulea produs românesc protejat în UE: Novacul afumat din Ţara Bârsei

‘În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Ţara Bârsei (IGP)’, precizează MADR.

România are la această dată patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obţinut în anul 2011, Telemeaua de Ibăneşti, cu Denumire de origine Protejată (DOP) obţinută în anul 2016 şi Salamul de Sibiu, tot cu IGP obţinut anul trecut.

Novacul afumat din Ţara Bârsei (IGP) va deveni oficial al patrulea produs românesc protejat în 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit informaţiilor furnizate de Asociaţia Doripesco Braşov, producătorul Novacului afumat de Ţara Bârsei, acesta este un un produs alimentar obţinut din fileurile speciei de peşte novac (Hypophthalmichthys nobilis), crescută în aria geografică Ţara Bârsei, mai exact în iazurile, lacurile şi heleşteiele din lunca Oltului.

‘Această specie se deosebeşte de novacul crescut în alte zone ale ţării prin faptul că ajunge la greutatea pentru procesare într-o perioadă mai lungă de timp (3 ani, în comparaţie cu 2 ani pentru novacul crescut în zonele de câmpie). Datorită condiţiilor de mediu, a temperaturilor scăzute pentru o perioadă de timp mai lungă pe parcursul anului, cantitatea de grăsime este redusă la jumătate faţă de novacul crescut la şes. Procesarea se face tot în arealul geografic delimitat, după reţeta locală de afumare. Peştele novac este prelucrat sub formă de fileuri, afumate la cald cu rumeguş de esenţă tare (fag) pentru o aromă unică, metodă tradiţională de afumare din aria geografică Ţara Bârsei. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, având textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu gust uşor afumat şi puţin sărat’, menţionează producătorul.

Produsul Novac Afumat din Ţara Bârsei este singurul produs din sectorul piscicol care se bucură de certificarea IGP (Indicaţie Geografică Protejată).

‘Doripesco este o afacere de familie dezvoltată cu pasiune şi devotament, cu dragoste pentru profesiune şi respect pentru natură. Ne-am străduit şi am reuşit cu succes să îmbinăm producţia de peşte cu turismul de profil (pescuitul sportiv, birdwatchingul)’, afirmă Dorin Crizbăşan, directorul general Doripesco, citat într-un comunicat remis AGERPRES.

La rândul său, directorul de dezvoltarea al societăţii, Ruxandra Coc, susţine că echipa Doripesco a ales să facă diferenţa pe piaţa românească, adresându-se consumatorului de produse premium, bine informat, care preferă produsele proaspete.

‘Având la bază conceptul de piscicultură multifuncţională, echipa Doripesco a ales să facă diferenţa pe piaţa românească, adresându-se unei anumite nişe: consumatorul de produse premium, bine informat vis-a-vis de ingredientele produselor şi care preferă peştele autohton, mereu proaspăt. Încurajăm o alimentaţie responsabilă, iar peştele a fost şi rămâne o sursă de sănătate’, a spus Ruxandra Coc.

În prezent, Novacul Afumat din ţara Bârsei se comercializează atât prin magazinele proprii, cât şi în hipermarketuri, la târguri şi expoziţii pe piaţa internă.

Potrivit datelor MADR, cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată sunt alte două produse care se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată.

La nivel naţional există în jur de 500 de produse tradiţionale înregistrate la MADR.

În anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse tradiţionale din care UE deţinea supremaţia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...