Incendiu de proporții în Maramureș, cu despăgubiri record. Safety, liderul brokerilor de asigurări, cere un gigant mondial pentru a rezolva dauna de 2 mil euro de la fabrica Taparo, firmă cu 1.700 de angajați și furnizor al Ikea

O hală de proporții deținută de producătorul de mobilă Taparo (nume important în domeniu, cu circa 1.700 de angajați în patru fabrici din Maramureș) a ars complet noaptea trecută. Din fericire pentru companie, fabrica, situată lângă Târgu Lăpuș, în județul Maramureș, era asigurată împotriva incendiului. Potrivit informațiilor obținute de Economica.net, despăgubirea se poate ridica la un maximum de 2 milioane de euro, iar producătorul de mobilă a plătit pentru ea în jur de 20.000 de euro, într-un contract mai complex, cu o primă totală de 65.000 de euro care acoperă riscurile pentru cele patru fabrici ale companiei.
Şerban Buşcu - mie, 16 feb. 2022, 22:06
Incendiu de proporții în Maramureș, cu despăgubiri record. Safety, liderul brokerilor de asigurări, cere un gigant mondial pentru a rezolva dauna de 2 mil euro de la fabrica Taparo, firmă cu 1.700 de angajați și furnizor al Ikea

Proprietarii fabricii Taparo de lângă Târgu Lăpuș, care a ars complet noaptea trecută, aveau asigurare de tip property, inclusiv împotriva incendiilor, pe o poliță emisă de Asirom VIG, în parteneriat cu Uniqa și Eximasig(pe post de coasigurători), arată datele consultate de Economica.  Polița a fost intermediată de echipa din Cluj a Safety Broker, liderul pieței de profil din România și presupune o sumă asigurată totală de circa circa 15 milioane de euro (cu tot cu stocuri), însă cu o limită de circa 2 milioane de euro per eveniment. Prima de asigurare a fost stabilită la 0,14% din suma totală asigurată, într-un contract mai complex, pentru toate cele patru locații deținute în Marmureș de cei de la Taparo.  Raportat strict la fabrica ce a ars, prima ar fi undeva în jur de 20.000 de euro.  Polița acoperă principalele riscuri de tip FLEXA preente în polițele property, incendiul constituind un risc special, având în vedere profilul fabricii, care lucrează cu materiale extrem de inflamabile, ca lacurile, vopselurile sau lemnul. Conform contractului, asiguratul își asumă și o franșiză de 10% din daună. 

Safety Broker a început deja demersurile pentru evaluarea și plata daunei pentru client cerând, pentru început, ca de dosar să se ocupe Păvălașcu Risk Consultants (PRC), corespondent unic în România al Crawford&Company, cel mai mare regularizator de daune de tip property din Europa și unul dintre cei  mai mari din lume. PRC este, de altfel, un obișnuit al daunelor mari și al evenimentelor cu detalii tehnice deosebite, fiind preferat în general de către reasigurători, prin prisma relației directe cu Crawford.  Tot PRC se va ocupa, afirmă surse apropiate situației, și de daunele a alte două societăți din afara țării care intentționează să intre anul acesta pe RCA, în baza pașaportului european (freedom of services, sau FOS). Este vorba despre Hellas și Wefox, despre ale căror intenții Economica a scris în premieră. 

Safety Broker, al cărei control a fost cedat recent de Viorel Vasile către cel mai mare broker regional, polonezii de la Unilink, este lider pe piața locală a intermediarilor de asigurări, cu vânzări de peste 175 de milioane de euro în 2021.  

Potrivit informațiilor noastre, deși inițial s-ar fi opus, Asirom, liderul grupului de trei asigurători, ar fi acceptat de principiu să lucreze cu PRC.

Incendiu de proporții lângă Târgu Lăpuș. Firma a cărei fabrică a ars este una dintre cele mai mari din domeniu și din zona Maramureș. Circa 1.700 de angajați, în patru fabrici, afaceri de sute de milioane de lei și mare furnizor al Ikea și Jysk. Asigurarea fabricii care e ars, parte dintr-un pachet mai amplu cu valoare de peste 100 de milioane de lei

Firma Taparo, care deține fabrica ce a ars prin mai multe entități, are 1.700 de angajați, potrivit propriului site, și o cifră de afaceri de peste 225 de milioane de lei cu un profit de aproape 10 milioane de lei în 2020, conform Risco. ro.  Compania deține patru fabrici, toate în Maramureș. Compania este unul dintre marii furnizori ai Ikea, dar și ai altor retaileri de amploare din domeniu, cum ar fi Jysk sau Sainsbury.

Valoarea asigurată a tuturor celor 4 fabrici se ridică la peste 100 de milioane de lei, adică peste 20 de milioane de euro. Prima de asigurare stabilită pentru toate cele patru locații se apropie de 325.000 de lei, adică circa 65.000 de euro, iar contractul include și asigurare stocurilor, pe lângă riscurile clasice pentru property, adică FLEXA (incendiu, trăznet, explozie și căderi de corpuri aviatice) și cele catastrofale (cutremur, inundații, alunecări de teren).

Un incendiu de proporții a izbucnit noaptea trecută la una dintre unitățile de producție ale fabricii Taparo de lângă Târgu Lăpuș, la fața locului intervenind echipaje de pompieri din patru județe.

Incendiul a fost sesizat în noaptea de marți spre miercuri, după ora 1:30, la o hală de producție din localitatea Borcut, la locul solicitării intervenind în primă fază patru echipaje și o autospecială de intervenție la înălțime din cadrul ISU Maramureș și echipaje ale serviciilor voluntare de urgență din zonă, cu cinci autospeciale, scrie publicația Someșeanul.

Detalii în textul celor de șa Someșeanul. 

Te-ar mai putea interesa și
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a operaţiunilor sale din România, până la finalul acestei luni, transmite......
Regulile de aur ale contractelor care scapă de griji orice mic antreprenor. OPINIE
Regulile de aur ale contractelor care scapă de griji orice mic antreprenor. OPINIE
Paza bună trece primejdia rea. Acest vechi proverb se potrivește de minune mediului de business românesc, care poate fi ...
Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic
Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic
România exportă astăzi masiv energie electrică, uneori la o putere echivalentă cu o treime din producția națională, ...
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, comparativ cu 2021, la ...