Incendiul de la Confort City: 640 de persoane afectate. 24 de apartamente distruse în totalitate

Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul produs marti la un bloc din complexul Confort City, în urma caruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente, aflate la mansarda, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proportie de 10-30%, informeaza IGSU.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 07:32
Incendiul de la Confort City: 640 de persoane afectate. 24 de apartamente distruse în totalitate

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) mai precizeaza, într-un comunicat remis MEDIAFAX, ca unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune într-o proportie mult mai mica, de maximum 5%, din cauza apei folosite la stingerea incendiului. De asemenea, potrivit sursei citate, a fost afectata, pe o suprafata de aproximativ 5%, izolatia de polistiren a imobilului.

Constructia, cu o suprafata construita de 1.850 de metri patrati, este formata din doua blocuri, lipite unul de celalalt, fiecare având doua scari. Din blocul de locuinte cu un total de 288 de apartamente, au fost afectate în jur de 640 de persoane, dintre care 120 de la mansarda si 520 de la etajele inferioare, potrivit aceleiasi surse. „Împreuna cu administratorul imobilului, se va stabili numarul exact de locatari”, mai spun cei de la IGSU.

În timpul interventiei la incendiu, 11 persoane au acuzat atacuri de panica, iar trei pompieri militari, usor intoxicati cu fum, au necesitat transportul la Spitalul de Urgenta Floreasca, pentru a primi oxigen, mai precizeaza IGSU.

Potrivit sursei citate, o comisie formata din specialisti de la ISU Bucuresti si ISU Ilfov, alaturi de reprezentanti ai politiei si ai Inspectoratului de Stat în Constructii, s-a întrunit miercuri pentru a investiga cauzele probabile ale producerii incendiului.

IGSU face totodata precizari cu privire la desfasurarea interventiei pentru stingerea incendiului.

„Conform prevederilor legale în vigoare, la amplasarea în teritoriu a subunitatilor specializate de interventie se tine cont ca timpul de raspuns în localitatile din raionul de interventie sa fie cuprins între 15-30 minute, iar raza medie a acestuia sa fie între 15-30 km, în conditiile unei viteze medii de deplasare a autospecialelor de 60 km/ora. Având în vedere faptul ca în judetul Ilfov, cele mai apropiate subunitati sunt în localitatile Magurele si Afumati, aflate la 30 km, respectiv, 25 km fata de Popesti-Leordeni, unde s-a produs situatia de urgenta, interventia a fost asigurata, în faza initiala, de catre Detasamentul de Pompieri Aparatorii Patriei din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dealu Spirii al municipiului Bucuresti. Succesiv, au fost concentrate forte si mijloace de la detasamentele de pompieri Pieptanari, Morarilor, Vitan, Baneasa, Damaroaia, Chimistilor si sectiile de pompieri Fundeni si Grozavesti, din cadrul aceluiasi inspectorat, precum si detasamentele de pompieri Magurele si Afumati, ce apartin Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Codrii Vlasiei al judetului Ilfov”, se arata în comunicat.

Pentru localizarea si lichidarea incendiului, au intervenit, în total, 31 de autospeciale de stingere cu apa si spuma, 10 autospeciale pentru lucru la înaltime, patru ambulante SMURD, cinci autospeciale de descarcerare, trei motopompe remorcabile (pentru alimentare cu apa), sase autocamioane de interventie (pentru transportul buteliilor de aer comprimat) si masina medicului de urgenta, de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) Floreasca, potrivit IGSU.

Cele 10 autospeciale pentru lucru la înaltime au fost dislocate de la unitati aflate la distante cuprinse între opt si 25 de kilometri fata de locul interventiei.

La stingerea incendiului au participat, în total, aproximativ 200 de pompieri militari, care au actionat cu 57 de mijloace de interventie, timp de 12 ore, în regim de continuitate, pâna miercuri dimineata, în jurul orei 2.00.

Locatarii blocului au reclamat faptul ca interventia la incendiu a fost întârziata din cauza faptului ca pompierii nu au avut apa.

Potrivit IGSU, interventia la incendiu a fost îngreunata de barierele de acces si de masinile parcate în zona, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar si de faptul ca reteaua de hidranti a complexului nu a functionat, au mai spus cei de la IGSU.

„Pompierii militari au intervenit la incendiu folosind apa din rezerva proprie, din râul Dâmbovita si de la un agent comercial”, a precizat, marti, IGSU.

Incendiul de marti a izbucnit la mansarda unui bloc cu 11 niveluri din ansamblul rezidential Confort City aflat în Popesti-Leordeni, la granita cu sectorul 3.

Complexul Confort City, detinut de fratii Robert si Ionut Negoita, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adauga parcari, doua minimarketuri, o gradinita, locuri de joaca pentru copii si parcuri.

Dezvoltatorul ansamblului Confort City a anuntat ca pune la dispozitia persoanelor afectate de incendiul de marti apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spatii, pâna la refacerea locuintelor proprii. Asftel, o parte a locatarilor afectati de incendiu au fost cazati, marti seara, la Rin Grand Hotel din Capitala, detinut tot de fratii Negoita.

Zeci de locatari ai blocului afectat de incendiu vor sa ceara dezvoltatorului imobiliar sa le restituite sumele platite pentru locuinte sau sa le dea o alta casa într-un alt imobil.

Locatarii au luat aceasta initiativa spunând ca, din motive de siguranta, nu sunt de acord sa locuiasca în continuare în blocul afectat de incendiu, chiar daca acesta va fi reabilitat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...