Incendiul din Masivul Bucegi s-a reactivat

Incendiul izbucnit în 15 iulie într-o zonă protejată din Masivul Bucegi, care fusese lichidat aproape în întregime în ultima săptămână, s-a reactivat, sâmbătă şi duminică fumul putând fi văzut din staţiunile de pe Valea Prahovei, transmite corespondentul Mediafax.
Economica.net - Dum, 05 aug. 2012, 15:13
Incendiul din Masivul Bucegi s-a reactivat

Potrivit maiorului Mihai Drăgan, adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, incendiul, care a continuat să se manifeste subteran, a răbufnit în două focare de mici dimensiuni.

Reprezentantul ISU Prahova a precizat că sâmbătă şi duminică patru pompieri şi patru reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Prahova au intervenit şi au lichidat cele două focare care s-au reactivat, echipajele retrăgându-se din zonă. Duminică după-amiază incendiul nu mai era vizibil, însă specialiştii spun că este posibil să mai existe focare mocnite.

Un incendiu a izbucnit, în 15 iulie, în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova – Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni – Babele în zona denumită „Creasta cu Zâmbri”.

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, însă ulterior incendiul s-a extins, astfel încât suprafaţa afectată ajunsese la aproximativ 1.500 metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă.

Suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Începând cu 23 iulie, un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor a intervenit, timp de trei zile, aruncând câteva tone cu apă ambalată în saci, în încercarea de a răci zona de incendiu şi de a evita propagarea acestuia. Totodată, pompierii, silvicultorii, salvamontiştii şi jandarmii montani ajutaţi de voluntari au format o fâşie de protecţie în jurul zonei afectate de incendiu, fâşie realizată prin defrişarea vegetaţiei şi săparea unui şanţ care să împiedice extindere flăcărilor.

În ultima săptămână focul a continuat să ardă mocnit, incendiul afectând vegetaţia de la sol, fără a fi vizibil până sâmbătă.

Te-ar mai putea interesa și
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în baza......
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...